Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Szukam hostingu
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
m2ka
Witam

Szukam hostingu pod portal społecznościowo-informacyjny

Może na początek powiem trochę o skrypcie
serwis posiada dosyć przemyślane mechanizmy cache, co znacznie zmniejsza ilość zapytań SQL
Użytkownik przeglądający stronę generuje 0-5 zapytań na stronę (uwzględniając cache)
Nie wiem czy to istotne przy wyborze hostingu ale na localhost strona(podstrony) generuje się średnio w 0.05s
Aplikacja nie korzysta z żadnego frameworka jest napisana w czystym PHP.
Użytkownik zarejestrowany może zająć średnio 3 mega powierzchni dyskowej.
Aplikacja jest w miarę rozbudowana, nie jest też graficznym wodotryskiem.
Pod pewnymi względami przypomina fotka.pl.

Trudno mi oszacować liczbę potencjalnych osób które się zarejestrują a które tylko odwiedzą serwis ale myślę że może być nieźle tym bardziej że mam w planach jakąś reklamę w internecie a sam portal nie będzie monotematyczny, a raczej skierowany do szerokiego grona odbiorców.

Szukam hostingu i zastanawiam się między VPS a hostingiem współdzielonym, co nie było by chyba głupim pomysłem na początek.
Na pewno nie zdecyduje się na razie na serwer dedykowany, może gdy serwis się rozrośnie pomyśle o przeniesieniu.

Jeśli chodzi o budżet, to nie mam jakiś sztywnych wytycznych, ale na pewno chciał bym coś "niedrogiego".
Interesują mnie konta współdzielone płatne za rok z góry oraz VPS
Jeśli chodzi o parametry myślę, że raczej odpadają serwery o pojemności mniejszej niż 25 giga.
Myślę też ze fajnie gdyby wielkość bazy danych nie była specjalnie ograniczona myślę ze takie 500 mega to minimum a najlepiej gdyby jej "pojemność" mógł ustawić kosztem pojemności konta... no i jakiś rozsądny transfer.

Nie interesują mnie tez argumenty w stylu "ten hosting jest lepszy bo przedłużenie domeny jest tańsze o 50 pln" lub "ten hosting jest dobry bo ja tam mam bloga na wordpress". Myślę że na tym forum znajdzie się ktoś kto prowadzi już może jakiś większy serwis i doradzi mi hosting odpowiedni na początek. Interesuje mnie tez wasze zdanie na temat firm ovh.pl, nazwa.pl i d2.pl. Przepraszam jeśli ktoś już o to pytał ale odpowiedzi w sprawie hostingu z przed "5 lat" mnie nie satysfakcjonują.

Z góry dzięki za wszystkie rady i propozycje.
thek
Myślę, że w takim przypadku najwięcej informacji znajdziesz na specjalizowanych forach. Z własnego doświadczenia radziłbym unikać shared z bardzo ostro się reklamujących promocjami w stylu serwery za darmo, domena za darmo. Są one po prostu zawalone i mało wydajne a kontakt z klientem to by najchętniej ograniczyły do wpłacania im regularnie kasy. To czego na pewno bym nie polecił to home, nazwa, az. Z pierwszym i ostatnim za wiele użerania. Drugi nie sprawia mi osobiście problemu, ale wielu osobom już tak a przy swoich cenach nie jest taki fajny gdy mija okres promocji. Pozostałe wymienione przez Ciebie mają dość dobrą opinie i potwierdzą Ci to także inni moderatorzy. Na początek radziłbym zacząć od shared.

Widzę, że podchodzisz do sprawy poważnie, wiesz czego chcesz. Niekoniecznie jednak userzy mogą Twoją opinię podzielać i by minimalizować koszty postąpiłbym tak jak wspomniałem -> shared na start. Przenieść się na wyższy poziom, czyli VPS to kwestia jego wykupienia, zrobienia backupu, przeniesienia plików i domeny na nowy serwerek. Tak więc nic co trwało by dłużej niż 24h (no dobra... domena się musi jeszcze zapropagować winksmiley.jpg ). Zanim jednak rozsądniejszego dostawcy zasoby wykorzystasz, minie trochę czasu. Mi pracowało się do tej pory dobrze z prohostem. Dobry kontakt, jasny i prosty cennik (wiesz za co płacisz i ewentualne dodatkowe rzeczy też masz dobrze wyłuszczone), rozsądne zasoby za rozsądna cenę. Najlepiej sam sprawdź i oceń je w porównaniu do wymienionych rzetelnych usługodawców(d2, ovh).
thomson89
Sprzed 5 dni smile.gif

Z tamtego możesz sobie coś wybrać. Oferta linuxpl.com zdaje się być sensowna.

Z ovh.pl opinie są różne. Podobno ciężko z usuwaniem usterek. Mam tam domenę i nic złego się nie dzieje. Oferta cena / pojemność jest przyzwoita, ale te bazy danych sad.gif

Ogólnie polecam prohost.pl - żadnych poważnych problemów. Usterki usuwają szybko i informują o nich. Czat 24/7. Serwery w Polsce (nie wiem czy to plus, czy minus tongue.gif). Trzymam tam stronę firmową i jeszcze nie widziałem jej padu ani razu. Ale tam płacisz za jakość. 400zł za 25gb dysku na VPS'ie na miesiąc to trochę dużo...
erix
Cytat
To czego na pewno bym nie polecił to home, nazwa, az. Z pierwszym i ostatnim za wiele użerania

Dopisz jeszcze kei. Jak nie zapomnę, to załatwię odpowiedzi z ich "helpdesku"...

Tak btw, jest wątek o serwerach. tongue.gif

Więc lock.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.