Witam
Szukam hostingu pod portal społecznościowo-informacyjny
Może na początek powiem trochę o skrypcie
serwis posiada dosyć przemyślane mechanizmy cache, co znacznie zmniejsza ilość zapytań SQL
Użytkownik przeglądający stronę generuje 0-5 zapytań na stronę (uwzględniając cache)
Nie wiem czy to istotne przy wyborze hostingu ale na localhost strona(podstrony) generuje się średnio w 0.05s
Aplikacja nie korzysta z żadnego frameworka jest napisana w czystym PHP.
Użytkownik zarejestrowany może zająć średnio 3 mega powierzchni dyskowej.
Aplikacja jest w miarę rozbudowana, nie jest też graficznym wodotryskiem.
Pod pewnymi względami przypomina fotka.pl.
Trudno mi oszacować liczbę potencjalnych osób które się zarejestrują a które tylko odwiedzą serwis ale myślę że może być nieźle tym bardziej że mam w planach jakąś reklamę w internecie a sam portal nie będzie monotematyczny, a raczej skierowany do szerokiego grona odbiorców.
Szukam hostingu i zastanawiam się między VPS a hostingiem współdzielonym, co nie było by chyba głupim pomysłem na początek.
Na pewno nie zdecyduje się na razie na serwer dedykowany, może gdy serwis się rozrośnie pomyśle o przeniesieniu.
Jeśli chodzi o budżet, to nie mam jakiś sztywnych wytycznych, ale na pewno chciał bym coś "niedrogiego".
Interesują mnie konta współdzielone płatne za rok z góry oraz VPS
Jeśli chodzi o parametry myślę, że raczej odpadają serwery o pojemności mniejszej niż 25 giga.
Myślę też ze fajnie gdyby wielkość bazy danych nie była specjalnie ograniczona myślę ze takie 500 mega to minimum a najlepiej gdyby jej "pojemność" mógł ustawić kosztem pojemności konta... no i jakiś rozsądny transfer.
Nie interesują mnie tez argumenty w stylu "ten hosting jest lepszy bo przedłużenie domeny jest tańsze o 50 pln" lub "ten hosting jest dobry bo ja tam mam bloga na wordpress". Myślę że na tym forum znajdzie się ktoś kto prowadzi już może jakiś większy serwis i doradzi mi hosting odpowiedni na początek. Interesuje mnie tez wasze zdanie na temat firm ovh.pl, nazwa.pl i d2.pl. Przepraszam jeśli ktoś już o to pytał ale odpowiedzi w sprawie hostingu z przed "5 lat" mnie nie satysfakcjonują.
Z góry dzięki za wszystkie rady i propozycje.