Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne][mod_rewrite] Problem z stronicowaniem
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
...
Witam.
Mam problem z rozwiązaniem kwestii stronicowania. Czy mógłby ktoś mi doradzić rozwiązanie odnośnie sposobu zapisu linku? Nie wiem jak będzie to najkorzystniej dla google.
Przewidziałem kilka sposobów:
- adres/kontroler/akacja.html?page=1
- adres/kontroler/akcja/1.html
- adres/kontroler/akcja.html/?1

Chciałbym stronę internetową zrobić od razu przystosowaną do SEłO. Mógłby ktoś się podzielić doświadczeniem w tej kwestii?
lobopol
adres/kontroler/akcja_1.html
ewentualnie
adres/kontroler/akcja/1
Coś w tym rodzaju
...
Popytałem jeszcze i chyba jednak zdecyduję się na wariant ?page=
Mógłby ktoś pomóc mi rozpisać to?

Obecnie mam
Kod
RewriteRule  (.*) index.php?a=$1

a poza ?a chciałbym mieć jeszcze ten parametr &page. Próbowałem co prawda, ale nie wychodzi.
adrianozo
Kod
RewriteRule  (.*) index.php?a=$1&page=$2
o to chodzi?
vokiel
Jeśli robisz
Kod
?page=1
to nie potrzebny Ci już do tego rewrite.
...
Cytat(adrianozo @ 12.08.2010, 09:05:19 ) *
Kod
RewriteRule  (.*) index.php?a=$1&page=$2
o to chodzi?

Chodzi o coś takiego. Próbowałem zapisać to w wszelaki sposób, nie działa.

Cytat(vokiel @ 12.08.2010, 09:35:51 ) *
Jeśli robisz
Kod
?page=1
to nie potrzebny Ci już do tego rewrite.

Owszem, jest potrzebny. Gdy zrobie &page to istotnie tak jest, ale mimo wszystko jako url ? wygląda dostojniej winksmiley.jpg
skarabe.pl
Nie wiem kto Ci podpowiedział to rozwiązanie, ale jeżeli zabierasz się za SEO to zapomnij o znakach '?' i '&' w URL-ach. Inaczej uprawiasz "pseudo-SEO", które z prawdziwym SEO nie ma nic wspólnego.
erix
Jesteś w stanie przytoczyć jakieś porównania na ten temat? Widziałem całkiem nieźle wypozycjonowane strony bazujące na query_string, chętnie poczytam coś na ten temat.
skarabe.pl
Konkretnego artykułu nie przytoczę, wybacz, ale generalna różnica jest taka, że google rozróżnia strony statyczne i dynamiczne właśnie na podstawie obecności query stringa. Te drugie oczywiście też są indeksowane, ale znacznie rzadziej niż te pierwsze, bo Google traktuje je nie jako zupełnie osobne byty (z odrębną treścią), tylko jako alternatywy (sparametryzowane) oryginalnej strony.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.