Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL]pobranie ( * ) + count()
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kielich
Witam,
mam mały problem wiem że problem jest mały ale ze zmęczenia jakoś nie wiem jak to obrać
potrzebuje pobrać wszystko + ilość pobranych rekordów pisałem to tak

1.  
  2. $sql = SELECT * , count(id) form xxx WHERE xxx=x

i wszystko ok ale zwraca mi tylko jeden rekord a mam 3 rekordy
skarabe.pl
Nie da się tego napisać w jednym zapytaniu (tzn. da się, ale nie jest to szczególnie piękne). COUNT() jest funkcją agregującą, dlatego ma sens albo w połączeniu z klauzulą GROUP BY, albo samotnie. Rozbij to na dwa zapytania - pierwsze SELECT COUNT(1) FROM xxx WHERE xxx, a drugie SELECT * FROM xxx WHERE xxx. A jeżeli działasz w PHP to użyj tylko tego drugiego oraz funkcji mysql_num_rows.
zelu
SQL_CALC_FOUND_ROWS?
skowron-line
Możesz sobie również zmienną wprowadzić
  1. SET @x=0;
  2. SELECT * , @x := @x +1 AS count_rows FROM tabela
kielich
skowron-line
A po co mi liczba porządkowa questionmark.gif (1,2,3) ja chce mieć (3,3,3) czyli zliczy mi wszystko , ale dzięki za chęci smile.gif
skowron-line
Jeżeli przy każdym rekordzie chcesz mieć ilość pobranych rekordów to rzeczywiście jest to kiepskie rozwiązanie, ale jeżeli chcesz na koniec napisać ile rekordów pobrałeś to z ostatniego rekordu możesz sobie to pobrać.
zegarek84
w którym miejscu to potrzebujesz?? - czemu nie przeliczysz w php - wszystko zależny jeszcze jak masz zwrócony wynik, jeśli np. po wierszu przez ->fetch() to możesz dać konstrukcję w stylu:
Kod
$i=0;
while($row=$pdo->fetch()){
++$i;
// reszta kodu;
}

zaś jeśli od razu masz wynik w tablicy to po prostu albo count() na tablicy... albo jeśli masz surową tablicę nie modyfikowaną przez Ciebie to przesunąć wskaźnik na koniec np. przez end($array); następnie pobrać klucz ostatniego wiersza przez key($array) i dodać +1 gdyż surowa tablica zaczyna się od 0...

dlaczego nie w zapytaniu to już pisali powyżej...
kielich
No chciałem przede wszystkim powstrzymać się od foreach while itd mieć to w zapytaniu ale rozbije to na 2 i myślę że będzie to "ładnie" jeden model wyciągnie dane drugi potrzebną ilość może za wydajne rozwiązanie to nie jest ale w tym projekcie nie muszę się o to martwić
toel
Może po prostu podzapytanie?

1.  
  2. $sql = SELECT * , (SELECT count(id) form xxx WHERE xxx=x ) AS 'ilosc' form xxx WHERE xxx=x
  3.  
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.