Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript][PHP]Serwer wysyła informacje do użytkownika, gdy inny użytkownik wykonaj jakąś akcję - komunikator
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
sweter
Witam,
chciałem zrobić coś na bazie komunikatora w PHP smile.gif

Działanie:
1. Użytkownik pisze wiadomość i wysyła ją AJAX'em na serwer.
2. Na serwerze jest uruchamiany plik, który zna IP obu rozmówców i wysyła nowo dodaną wiadomość do drugiego użytkownika.
3. JS na komputerze drugiego użytkownika odbiera wiadomość i wyświetla ją w liście.

Właśnie chciałem się Was zapytać jak dokonać takiej sztuczki jaka jest w punktach 2. i 3.
Myślałem, o tym aby na 2. komputerze zrobić setInterval() z zapytaniem AJAX'owym co np. 1 sekundę, ale to było by zbyt obciążające zarówno dla komputera klienckiego, jak i serwera.

A Wy co o tym myślicie?

Pozdrawiam smile.gif
thek
Ale niestety nie da się inaczej. Serwer sam z siebie nie ma możliwości by utworzyć połączenie z klientem. Musi zostać wywołany do działania. Co do tego, że ma to być AJAX to już zauważyłeś. A co do wykonania to zobacz sobie skrypty tutejszych userów. Też mają chaty własne, więc i pomysły jak zniwelować obciążenie niektórzy mają dość ciekawe. Niektórzy nawet w sposób dość wydajny i mało obciążający.
sweter
A co byś powiedział o wkręceniu w to wszystko protokołu XMPP?
erix
No tak, ale jak zmusisz przeglądarkę do jego obsługi?

Albo aplikacja kliencka (Flash/Java), albo AJAX, albo Comet (google it tongue.gif).
sweter
A jak bym zrobił to w Javie to musiała by ona działać tylko po stronie serwera, a na kliencie wystarczyłby JS?
erix
Ekhm, Java po stronie klienta, jak aplety czatów, etc.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.