arzach
16.08.2010, 07:18:13
Nie chodzi mi o sprawdzenie tych samych IP, bo to już zrobiłem. Chodzi mi czy jeśli użytkownik ma zamienne ip to można jak sprawdzić czy ma więcej niż jedno konto w serwisie.? Istnieją jeszcze jakaś możliwość ? Ja myślałem nad tym, bo zrobić to na cookie przy poprawnym zalogowaniu utworzyć $_COOKIE["user_id"] z id konta użytkownika i potem przy ponownym logowaniu sprawdzać czy $_COOKIE["user_id"] istnieje, jeśli tak to czy $_COOKIE["user_id"] zgadza się z id konta, na które się loguje. Tylko taki sposób przyszedł mi do głowy jak ktoś zna jakiś inny to proszę o napisanie.
darophp
16.08.2010, 07:29:24
Sprawdzanie po adresie email, ogólnie po danych osobowych jeśli masz coś takiego.
arzach
16.08.2010, 07:36:34
Email odpada, bo w serwisie nie można zarejestrować dwóch użytkowników o tym samym email. Jak ktoś ma jeszcze jakiś pomysł proszę pisać.
thek
16.08.2010, 07:59:06
Sprawdzaj wszystko co się da: user-agent, ip, mail, nick, rozdzielczość ekranu, obecność określonych wtyczek. Po prostu wszystko co możesz wyciągnąć od usera w trakcie jego działalności.
arzach
16.08.2010, 09:08:39
Czyli mogę sprawdzić
nazwę przeglądarki
nazwę system operacyjnego
rozdzielczość oraz host
$hostname = gethostbyaddr($_SERVER['REMOTE_ADDR']);
Ktoś ma jeszcze jakieś pomysły ?
wookieb
16.08.2010, 09:23:23
Żadne z metod nie daje 100% pewności, że konto będzie unikalne. Poza tym PO CO chcesz zrobić coś takiego?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.