Proszę Was o pomoc, dziś pól dnia spędziłem nad szukaniem rozwiązania problemu, którego wytłumaczenie Wam pewnie zajmie sekundkę.
na podstronie index.php ma htmlowski formularz:
<form action=" " method="post"> <table> <tr> <td valign="top"> Rodzaj wydarzenia: </td> <td valign="top"> <select name="status" size="3" > <option value="wazne">WAZNE</option> <option value="mniej_wazne">MNIEJ WAZNE</option> <option value="niewazne">NIEWAZNE</option> </select> </td> </tr> <tr> <td valign="top"> Dzien: </td> <td valign="top"> <select name="dzien" size="2" > <option value="pon">PONIEDZIALEK</option> <option value="wt">WTOREK</option> </td> <tr> <td colspan="2"> <input type="submit" name="Submit" value="Wyslij"> </td> </tr> </table> </form>
Po wciśnięciu submita chciałbym zrobić sprawdzenie co zostało wybrane, próbowłem przez if, przez case, odwoływać się do select name i wyłuskać jego wartość, bez efektu.
Jak to powinno się zrobić, nigdy nie używałem pola SELECT w formularzach..
Druga sprawa to:
Chciałem przed formularzem sprawdzić stan submita, w ten sposób:
<?php echo "<table border=\"0\"><form method=\"post\"> <tr> /////////////CAŁY FORMULARZ//////////////// </table>"; } ?>
zawsze tak robiłem, działało - jednak kiedy w formularzu są pola SELECT wywala mi jakieś głupie błędy składniowe.. o co chodzi?
Z GÓRY BARDZO DZIĘKUJĘ ZA POMOC I WYTŁUMACZENIE.
POZDRAWIAM