Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][PHP] Wczytywanie danych z piku i wyświetlanie ich na stronie.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
maurycy815
Witam na forum jestem pierwszy raz. Tworzę stronę internetową, kiedyś zrobiłem ją w htmlu (front page) ostatnio przerzuciłem się jednak na notatnik (o wiele bardziej rozbudowany program). Napisałem ( w sumie to ściągnąłem i z edytowałem panel admina, logowanie Z TĄD)

Pomyślałem że np. strona główna newsy będzie wczytywała z pliku .txt i będę mógł edytować plik txt w panelu admina. Prosiłbym was o 2 rzeczy:
- IF te rozwiązanie jest opłacalne to chciałbym odczytać w jednej komórce tabeli, plik tekstowy
- ELSE jakie rozwiązanie doradzicie?
klapaucius
według mnie bardziej optymalnym i lepszym rozwiązaniem byłoby wczytywanie danych z bazy mysql. No ale nie wiem jak u Ciebie z jakąkolwiek znajomością tego czegoś smile.gif
@edit
tutaj masz link do przykładowego odczytu pliku .txt na stronie: http://webmasterka.wordpress.com/2007/12/2...liku-txt-w-php/
gigzorr
to tutaj jesli dobrze pamieta, fopen do otwierania bedzie potrzebne i fwrite+formularz do wpisywania i plik tekstowy , poszukaj na necie
php system newsow oparty o pliki tekstowe , albo cutenews sciagnij on jest wlasnie oparty o pliki tekstowe , napewno cos znajdziesz.

oczywiscicie lepsze wyjscie to , mysql.
maurycy815
A może macie gdzieś jakieś tutoriale, które mogły by mi pomóc w mysql, bo raczej mysql więcej mi da niż plik txt. Jeżeli zabawy z mysql będą za trudne to skorzystam z pierwszej opcji biggrin.gif Dziękuję za szybką odpowiedź.
gigzorr
sciagnij vertrigo , odpal , przejdz do phpmyadmina , stworz baze,stworze tabele news, w tym kolumny id,tytul,tresc,autor ew data itp.
pozniej php mysql_fetch_array +php select , i jak chcesz zrobic dodawanie newsow to np:
  1. <form action="" method="post">
  2. <input type="tytul" name="tytul"/> // i tak z kolejnymi
  3. <input type="submit" value="wyslij"/>
  4. </form>

pozniej w php sie laczysz,tworzysz zmienne i za pomoca insert wysylasz , i za pomoca funkcji mysql_query sprawdzasz czy dodano.

pozdrawiam
klapaucius
Tutaj masz poradnik taki od 0 związany z mysql: http://macportal.ovh.org/kursmysql/index.html
Oczywiście nie musisz się uczyć komend mysql (gdyż teraz już praktycznie nie używa się konsoli mysql - jest do tego pełna "automatyka" - chociażby skrypt phpmyadmin). Żebyś jednak znał podstawowe funkcje PHP obsługujące bazę danych mysql
Jeśli czegoś nie będziesz wiedział to googluj lub pisz tutaj.
Pozdrawiam.
maurycy815
Dziękuję, btw. ciągle googluję ale już ten problem mnie dobijał, zawsze jak ktoś poleci jakiś tutorial to wena mi powraca biggrin.gif
Edit:
Macie POMÓGŁ biggrin.gif Poczytałem podstawy jutro pokombinuję.
Edit2:
Raczej skorzystam z plików txt, jest łatwiej a i tak wymagań nie mam wielkich, MOJA STRONA
Tak mniej więcej będzie wyglądała, jeszcze kilka rzeczy przerobie i będzie git biggrin.gif
Edit:
Następny problem jest związany z odnośnikami, zrobiłem sobie takie zmieniające kolor:
  1. <a href="index.php" onmouseover="style.color = '#000000'" onmouseout=" style.color = '#FFFFFF'" style="text-decoration: none;" >Strona Glowna </a>

I fakt zmieniają, jest taki problem że jak odświeżam stronę to są fioletowe, jak nakieruje kursor na odsyłacz zmieni się kolor na czarny, (tak jak chciałem) i dopiero jak odsunę kursor od odsyłacza to dopiero wtedy zmienia kolor na biały.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.