Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] usuwanie po id
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
gigzorr
witam . mam taki krótki kodzik , który , usuwa zdjecia po zaznaczeniu checkboxa:
  1. if ($_POST['usun'] == 'on')
  2.  
  3. if (isset($_GET['id']))
  4. {
  5. $id=(int)$_GET['id'];
  6. {
  7. $usun = mysql_query("DELETE FROM zdjecia WHERE kogo_zdjecie='".$_SESSION['zalogowany_user_login']."' AND id=$id");
  8. if ($usun)
  9. {
  10. echo 'usunieto';
  11. }
  12. else {
  13. echo 'blad';
  14. }
  15. }

i niby dziala , ale jest problem , mam tabele zdjecia , i kolumny id , kogo zdjecie,data dodania etc.
i link wyglada tak strona/moje-zdjecie-1
etc etc , stronicowanie poprostu , 1 = id

i teraz jak chce usunac zdjecie , to zaznaczam checkboxa , i i pisze , ze usunieto , ale nie usuwa , dopiero jak zmienie w linku np. na id 5 , takie co ma w bazie to zdjecie , chociaz zdjecia na stronie nie pokazuje , i zaznacze to usunie , jak to moge rozwiazac?
nospor
Cytat
dopiero jak zmienie w linku np. na id 5 , takie co ma w bazie to zdjecie
Czyli mowisz ze zdjecia o ID=1 nie ma wbazie wiec go nie usuwa. ZDjecie o ID 5 jest w bazie i je usuwa.... hmmm, faktycznie dziwne winksmiley.jpg

Przepraszam, może źle zrozumiałem co chciałeś nam przekazać. Jeśli możesz spróbuj opisać problem jeszcze raz.
gigzorr
no moze , troszke nie jasno opisalem , pokaze na zdjeciu jak to wyglada:

w linku jest - 1 , a to zdjecie w bazie ma id 6 , klikam usun , pisze , ze usunieto ale nie usuwa , bo przeciez sa inne id , za cholere idk jak to rozwiazac ;e
dodam , ze skrypt wyswietlajacy to jest stronicowanie , -1 strona , etc etc , na jednej stronie 1 zdjecie.

czyli jak w linku zmienie na -6 , chociaz tam nie ma zdjecia i klikne usun , chociaz brak zdjecia to usuwa.
nospor
1) po co wogole rozbijasz wartosc stronicowania jako ID?
2) po co wogole tam dajesz checkbox? No a jesli juz dajesz to czym go wysylasz? Formularzem? No daj mu inną nazwę niz dla stronicowania (choc to inna nazwa powinna byc dla stronicowania. kto to slyszal by dla stronicowania dawac nazwe ID?)
3) wogole to powinno to byc tak: zaden checkbox, tylko link USUN a link ma zawierac ID rekordu który usuwasz. Nie wiem jak tu można było tak namotac winksmiley.jpg
gigzorr
ano namieszalem , sam nie moge sie polapac , thx za info ^^
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.