Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Prosty kalkulator php w jednym pliku
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
dkapelko
Witam,

pilnie potrzebuję napisac prosciutki kalkulator, ktory wyswietlalby sie w panelu bocznym w php-fusion. Dletego najlepiej gryby dalo sie to napisac w jednym pliku php, beda w nim bardzo proste operacje wiec nie powinno byc problemu.

Generalnie musi tam byc pole <input>, w ktorym ktos podaje, ile kasy wydaje dziennie a po wcisnieciu "Submit" wyswietlaja sie ponizej 3 wyniki: ile wydaje tygodniowo, miesiecznie i rocznie.

Banalne obliczenie, ale jako ze jestem bardzo poczatkujacy w php nie potrafie sam sie z tym uporac.

Bede niezmiernie wdzieczny za okazana pomoc, dla Was z pewnoscia to 5 min pracy a ja nie wiem jak to ugryźć.

Dziekuje
Mefiuu
tak, dla nas to jest 5 minut pracy winksmiley.jpg

Pokaż co do tej pory zrobiłeś bo piszesz:
Cytat
ale jako ze jestem bardzo poczatkujacy w php nie potrafie sam sie z tym uporac.

co oznacza że coś próbowałeś.
bastard13
  1. <form action="" method="post">
  2. <input type="text" name="kwota" />
  3. <input type="submit" value="submit" />
  4. </form>
  5. <?php
  6. if($_POST)
  7. {
  8. //został przesłany post
  9. //tutaj walidacja, sprawdzanie czy jest kwota (is_numeric(), preg_match())
  10. //zamiana na kwotę, czyli na zmienną float o formacie xxx.xx (floatval(), round())
  11. //wyświetlanie
  12. echo 'tygodniowo: '.$przetworzona_zmienna*7;
  13. echo 'miesięcznie: '.$przetworzona_zmienna*31; //lub liczenie w zależności od dni miesiąca
  14. echo 'rocznie: '.$przetworzona_zmienna*365;
  15. }
  16. ?>
  17.  
dkapelko
Bastard13, wielkie dzieki. Juz mi dziala, faktycznie banalne ale jak sie jest tak zielonym w temacie jak to nie wszystko wydaje sie byc oczywiste:)

Mefiuu, nie zamieszczalem swoich wypocin, byly tak prymitywne ze wstyd mi bylo to publikowac:)

Dzieki chlopaki, pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.