dkapelko
1.09.2010, 16:26:07
Witam,
pilnie potrzebuję napisac prosciutki kalkulator, ktory wyswietlalby sie w panelu bocznym w php-fusion. Dletego najlepiej gryby dalo sie to napisac w jednym pliku php, beda w nim bardzo proste operacje wiec nie powinno byc problemu.
Generalnie musi tam byc pole <input>, w ktorym ktos podaje, ile kasy wydaje dziennie a po wcisnieciu "Submit" wyswietlaja sie ponizej 3 wyniki: ile wydaje tygodniowo, miesiecznie i rocznie.
Banalne obliczenie, ale jako ze jestem bardzo poczatkujacy w php nie potrafie sam sie z tym uporac.
Bede niezmiernie wdzieczny za okazana pomoc, dla Was z pewnoscia to 5 min pracy a ja nie wiem jak to ugryźć.
Dziekuje
Mefiuu
1.09.2010, 16:28:33
tak, dla nas to jest 5 minut pracy

Pokaż co do tej pory zrobiłeś bo piszesz:
Cytat
ale jako ze jestem bardzo poczatkujacy w php nie potrafie sam sie z tym uporac.
co oznacza że coś próbowałeś.
bastard13
1.09.2010, 16:33:32
<form action="" method="post">
<input type="text" name="kwota" />
<input type="submit" value="submit" />
</form>
<?php
if($_POST)
{
//został przesłany post
//tutaj walidacja, sprawdzanie czy jest kwota (is_numeric(), preg_match())
//zamiana na kwotę, czyli na zmienną float o formacie xxx.xx (floatval(), round())
//wyświetlanie
echo 'tygodniowo: '.$przetworzona_zmienna*7; echo 'miesięcznie: '.$przetworzona_zmienna*31; //lub liczenie w zależności od dni miesiąca echo 'rocznie: '.$przetworzona_zmienna*365; }
?>
dkapelko
1.09.2010, 17:25:05
Bastard13, wielkie dzieki. Juz mi dziala, faktycznie banalne ale jak sie jest tak zielonym w temacie jak to nie wszystko wydaje sie byc oczywiste:)
Mefiuu, nie zamieszczalem swoich wypocin, byly tak prymitywne ze wstyd mi bylo to publikowac:)
Dzieki chlopaki, pozdrawiam