Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][CSS][PHP] tabela z danymi którą można edytować i zapisywać w przeglądarce
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
ryska69
Witam serdecznie. Nie wiem czy to właśnie tutaj powinnam umieścić swojego posta.
Potrzebuję zrobić coś takiego, żeby była tabelka i w niej napisane jakieś dane, ale żeby inna osoba, która wejdzie na tą tabelę, będzie mogła edytować i od razu zapisać to co w niej zmieniła.
Mój szef sobie coś takiego wymyślił a on jest zielony w necie i w taki sposób chce uzupełniać magazyn (on będzie wchodził i tylko wpisywał co sprzedał albo co kupiił a ja mam to wprowadzać na sklepie.
i teraz nie znam żadnego rozwiązania tej sytuacji.
Narazie nie wpadłam na żaden dobry pomysł.
Miałam jeden (exel) ale z tego co czytałam to i tak nie da się go zapisywać i edytować tak jak mój szef sobie to wymyślił ;/

Proszę o pomoc, ewentualnie o jakieś dobrze pomysły - a przede wszystkim proste w rozwiązaniu, bo mój szef jest laikiem w tej dziedzinie

jejku myśle, myśle i dalej nic....
sadistic_son
A możesz się trochę jaśniej wyrazić? Co to ma robić? "Wprowadzać dane i edytować i od razu zapisywać" - masło maślane z domieszką maślanki przy wykorzystaniu masła maślanego....
Cytat(ryska69 @ 2.09.2010, 22:31:47 ) *
Miałam jeden (exel) ale z tego co czytałam to i tak nie da się go zapisywać i edytować tak jak mój szef sobie to wymyślił ;/
A jak sobie wymyślił?

Cytat(ryska69 @ 2.09.2010, 22:31:47 ) *
Proszę o pomoc, ewentualnie o jakieś dobrze pomysły - a przede wszystkim proste w rozwiązaniu, bo mój szef jest laikiem w tej dziedzinie
Gotowca tutaj i tak od nikogo nie dostaniesz. A juz na pewno nie gotowca całego projektu, co najwyżej kilka linijek kodu ktoś Ci może poprawi. Więc jeśli na php i mysql nie znasz się w ogóle to zły dział. W takim przypadku wybierz forum poświęcone zamawianiu usług webmasterskich.

Opisz DOKŁADNIE swój problem. Wróżek tu nie ma i nikt nie wywnioskuje po tym co napisałaś w czym Twój problem tkwi.
maurycy815
Mu raczej chodzi o stworzenie takiego rozpisu. Mozna to rozpisac w c++ mozna w php. Na internecie tego nie bedzie. To ma byc zapewne cos w stylu programow w kasach supermarketowych. Prodty interfejs itd.
sadistic_son
No ja to zrozumiałem że chodzi o coś w stylu... szef coś tam kupuje gdzieś ba mieście, wpisuje na stronce do bazy co kupił a laska w sklepie, na miejscu od razu widzi co zostało przez szefa zakupione. Dobrze rozumiem?
ryska69
chodzi tu o to że szef nie będzie specjalnie robił dwóch magazynów, jednego na skle normalny, drugiego na internetowy.
chce coś w stylu jakiegoś arkusza w tabeli (spis produktów, ilość kartonów itp.) który sobie wejdzie na jakąs przykładową stronę, prowadzi sobie tak jak w wordzie czy innym edytorze zmiany (był 1 karton, już jest 0) i kliknie zapisz. To się zapisze, a ja sobie wejde za np 15 minut i zobacze że coś zmienił i wprowadze zmiany w sklepie (internetowym).
Już jaśniej się nie da.
nie wiem czy w ogóle sie cos takiego da zrobić, szukam po necie i nic znaleść nie moge,
pytam się czy macie jakieś pomysły jak najlepiej rozwiązać tą sytuację (a tu od razu że ktoś mi ma całą stronę pisać...)
a jeżeli się ne da to może jakiś pomysł jak to zastąpić i wysyśleć coś innego prostego dla niego w obsłudze (bardzo prostego) żeby mógł coś podobnego sam wykonać
krispak
To ma byc w firmie sprawdzane czy np z domu?? Jezeli w firmie to zalozyc siec lub jak jest i operowac na jedym pliku np excela smile.gif
ryska69
właśnie że nie może to być sieć .. sad.gif to to ja wiem, ale to jest awykonalne...

Cytat(sadistic_son @ 2.09.2010, 22:51:34 ) *
Gotowca tutaj i tak od nikogo nie dostaniesz. A juz na pewno nie gotowca całego projektu, co najwyżej kilka linijek kodu ktoś Ci może poprawi.

Nie napisałam że chce gotowca.. (jakoś sobie nie przypominam...;/)
jak dobrze umiem czytać to napisałam o pomysłach bo ja ich nie mam ;/
krispak
Cytat
chce coś w stylu jakiegoś arkusza w tabeli (spis produktów, ilość kartonów itp.) który sobie wejdzie na jakąs przykładową stronę, prowadzi sobie tak jak w wordzie czy innym edytorze zmiany (był 1 karton, już jest 0) i kliknie zapisz.

Czy to nie jest tworzenie w zasadzie drugiego magazynu tylko dla Ciebie?
ryska69
teoretycznie, może, bo są w teorii dwa ale w praktyce tylko jeden bo 2 kartony danego produktu są na oba magazyny a nie po jednym na każdy magazyn. Więc jak się sprzedadzą oba na jednym magazynie to na drugim już ich być nie może prawda? zresztą co to ma wspólnego z tematem... chodzi tylko o edycję jednego pliku z danymi za pomocą przeglądarki...
krispak
Ma duzo wspolnego bo piszesz ze szef nie bedzie robil dwoch magazynow a tak na dobra sprawe beda jesli bedzie zmienial u siebie a pozniej na stronie (czyli jest to edycja dwoch magazynow). Ale wracajac do sprawy winksmiley.jpg
Tworzysz na stronie skrypt ktory bedzie otwieral plik (tym ze musi byc na serwerze) i wypisywal w petli wszystkie produkty z iloscia - na zasadzie:

nazwa produktu - pole input typu text a w nim wartosc gdzie mozna ta wartosc zmienic i dajesz przycisk zapisz, ktory zapisuje do pliku. Wchodza na ta sama strone bedziesz widziec czy zostalo cos zmienione czy nie. To tak w skrocie i bardzo skromnie.
everth
Piszesz jakbyś użyła tego co masz w miniaturce winksmiley.jpg. Do rzeczy - z tego co rozumiem to prowadzicie dwa magazyny - jeden na sklep lokalny, drugi na internetowy. Chcesz je zsynchronizować żeby nie było takich kwiatków że klient zamawia produkt którego już nie ma na magazynie, bo ktoś wcześniej wykupił całość w sklepie rzeczywistym. Da się to zrobić.

Najpraktyczniejszym rozwiązaniem byłaby integracja tych dwóch magazynów w jednej bazie i zsynchronizowanie ich za pomocą wyzwalaczy. Rozumiem że to nie wchodzi w grę. Pozostaje rozwiązanie poprzez HTTP.

Osadzanie Excela w przeglądarce (IE only) -> tu lub tu

Symulacja arkusza Excela za pomocą JS - np jQuery Sheet
sadistic_son
Cytat(ryska69 @ 2.09.2010, 23:23:47 ) *
Już jaśniej się nie da.
Teraz juz jasniej sie nie da, ale to co opisalas na poczatku bylo conajmniej niezrozumiale tongue.gif
No ja teraz juz rozumiem o co chodzi. Pewnie ze da sie to zrobic i to dosc prosto (dla kogos kto ma minimum wiedzy o php i mysql). Po co sie bawic w jakies linkowanie excela z htmlem itp?

Wystarczy prosta baza danych np:

Tabela PRODUTKY:
Pola: id, nazwa, ilosc, cena jednostkowa

W praktyce prosta stronka internetowa z tabelka z wymienionymi produktami. Szef chce dodac cos nowego - wpisuje nazwe, ilosc i cene, klika w zapisz i gotowe. Chce cos usunac, zminic cene, dodac ilosc itp. - klika w edytuj i gotowe. Tak? I chodzi o to ze jak on cos tam doda do magazynu ktory istnieje na prawde to Ty tylko to samo dodajesz do sklepiku internetowego i finito? Jesli tak jest jak rozumiem to to jest banalne.
Cos typu:
  1. lacz_z_baza();
  2. $query="SELECT * FROM produkty";
  3. $result=mysql_query($query);
  4. echo '<form action="index.php" method="post" /><table>
  5. <tr><td>id</td><td>nazwa</td><td>ilosc</td><td>cena</td><td>opcje</td></tr>';
  6. while($row=mysql_fetch_array($result,MYSQL_NUM)){
  7. echo '<tr><td>'.$row[0].'</td><td><input type="text" name="nazwa['.$row[0].']" value="'.$row[1].'" /></td>
  8. <td><input type="text" name="ilosc['.$row[0].']" value="'.$row[2].'" /></td>
  9. <td><input type="text" name="cena['.$row[0].']" value="'.$row[3].'" /></td>
  10. <td><input type="submit" name="save['.$row[0].']" value="zapisz" />
  11. <input type="submit" name="delete['.$row[0].']" value="usun" /></td>
  12. </tr>';
  13. }
Do tego wystarczy dopisac obsluge zdarzen, zapis/usuwanie z bazy i gotowe biggrin.gif
Oczywiscei trzeba to jeszcze wrzucic na jakis server aby dzialalo w necie. Yoyo powinno wystarczyc.
Podesłałem Ci na priv. linka do stronki, którą na szybko napisałem. Tak to ma wyglądać?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.