Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]skrypt rejestracji - pytanie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
integer00
Witam.
Piszę skrypt rejestracji. Niestety napotkany został przeze mnie taki problem. Czy ktoś mógłby mi pomóc?

Więc w jednym pliku powiedzmy rejestracja.php mam formularz rejestracji. I tu jako przykład podam fragment

Kod
<form method="POST" action="check.php">
Imię<input type="text" name="imie" value="<?php echo $_POST['imie'];?>"/>
</form>

Chodzi o to że tam w tym pliku korzystam ze zmiennej $_POST jesli rejestracja sie nie powiedzie w value każdego pola ustawiam dane które wypełniał użytkownik.

W pliku check.php sprawdzam czy rejestracja się powiodła. Jesli się powiodła to przez header przekierowuje do strony logowania. W przeciwnym razie chce wrócić z powrotem na stronę rejestracja.php i też przez header. I w tym momencie pojawia się moje pytanie. Gdyż jesli użytkownik nacisnie guzik rejestracji to tablica $_POST zostaje przekazana do strony check.php. I jak później ją z powrotem przekazać do tej strony rejestracja.php żeby wyświetlić te wartości.
Kod
if($udana_rejestracja)
{    
//dzialania zwiazane z rejestracja
    Header("Location: logowanie.php");

}
else{ //nieudana rejestracja - powrot
    Header("Location: rejestracja.php");
}

Wiem że problem by rozwiązało przerzucenie tego kodu do jednego pliku, ale to musi być w osobnych plikach. I includowanie też odpada.

Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć jak to zrobić?
IceManSpy
Możesz coś pokombinować z $_SESSION. Tylko na stronie z rejestracja musiałbyś mieć 2 formularze:
1. Gdy nie ma ustawionych danych w $_SESSION
2. Gdy są -> wyświetlenie danych w value.
integer00
OK. Rozumiem. Dzięki za odpowiedź.
A może ktoś ma jeszcze jakieś inne rozwiązanie?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.