Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP] Walidacja hasła - czy warto?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Kużdo
Witam,

Chcę maksymalnie zabezpieczyć skrypt przed wszelkimi atakami, no i naszła mnie taka myśl. Co z walidacją hasła? Nie chcę ograniczać użytkowników do dozwolonych znaków w haśle, natomiast stosuję kodowanie hasła, więc jako tako, nie może ono nic zdziałać...

Pytanie jest takie: Czy jakiś kod zamiast hasła, np. JS, PHP (nie wiem czy da się przekazać fragment PHP jako wartość POSTową), czy jakikolwiek inny (wykluczam SQL Injection, bo tutaj nie jest to możliwe) może coś nabroić jeżeli przykładowo mam taki kod (uproszczony do maks.):
  1. if (isset($_POST['password']))
  2. {
  3. $password = kodowanie($_POST['password']);
  4. $sql = mysql_query("Jakieś zapytanie SQL");
  5. ...
  6. }

W takim przypadku wartość $_POST['password'] nie jest w żaden sposób walidowana (tak jest u mnie w skrypcie) i o taką sytuację mi chodzi.

Pozdrawiam.
MateuszS
Było. Wyszukiwarka -> walidacja.
Kużdo
Mi nie chodzi o samą walidację, bo walidacji to jest tysiące... Walidacja JS, loginów, formularzy (czy wypełnione, czy nie), etc, etc...

http://forum.php.pl/index.php?act=Search&a...lidacja+hase%B3

Wyszukiwarka > walidacja haseł

Kilka wybranych tematów z pierwszej strony, które z nazwy pasowałyby minimalnie do mojego tematu > zero powiązania...

Następnym razem zamiast bezsensownie (bo dla mnie to jest bezsensowny post, nawet nie sprawdziłeś czy masz rację pisząc taką odpowiedź) spamować na forum, spróbuj kogoś upomnieć na PM. Nikt Ci nie zarzuci spamowania, a może zrobisz dobry uczynek.
tehaha
jeżeli haszujesz hasło to nie musisz go walidować, no bo po co, skoro nie może to zrobić żadnej szkody to wszystko jedno jakie hasło ma użytkownik
Kużdo
Tak, tylko chodzi mi o to, czy w trakcie przesyłania danych, przetwarzania skryptu, etc, etc, czy coś może się stać... Jakieś obiekty DOM czy coś, bo akurat o tym nie mam w ogóle pojęcia ;P
Pawel_W
nie słyszałem jeszcze o hackowaniu obiektami DOM, może wiesz coś, czego nie wiem? haha.gif

NIE, nic się nie stanie...
Kużdo
Cytat(Pawel_W @ 7.09.2010, 17:00:25 ) *
nie słyszałem jeszcze o hackowaniu obiektami DOM, może wiesz coś, czego nie wiem? haha.gif

Napisałem, że nie znam się na obiektach DOM itp itd tongue.gif Dlatego się pytam, czy "po drodze", gdzieś "w zaułku" może ktoś "mnie napaść" haha.gif

No i w sumie to jest jeszcze jedno pytanie. Czy warto walidować hasło? W tej chwili mi chodzi o dobro użytkowników, tzn. żeby nie ustawili sobie jakiegoś durnego, z którym mieliby problemy przy wpisywaniu/wysyłaniu/etc...

+ zmieniłem temat na bardziej odpowiedni.
Ramzaa
Cytat(kuzdo @ 7.09.2010, 20:06:03 ) *
Napisałem, że nie znam się na obiektach DOM itp itd tongue.gif Dlatego się pytam, czy "po drodze", gdzieś "w zaułku" może ktoś "mnie napaść" haha.gif

No i w sumie to jest jeszcze jedno pytanie. Czy warto walidować hasło? W tej chwili mi chodzi o dobro użytkowników, tzn. żeby nie ustawili sobie jakiegoś durnego, z którym mieliby problemy przy wpisywaniu/wysyłaniu/etc...

+ zmieniłem temat na bardziej odpowiedni.

nie, bo i tak nic Ci to nie da. guitar.gif
tehaha
Cytat(kuzdo @ 7.09.2010, 20:06:03 ) *
Czy warto walidować hasło? W tej chwili mi chodzi o dobro użytkowników, tzn. żeby nie ustawili sobie jakiegoś durnego, z którym mieliby problemy przy wpisywaniu/wysyłaniu/etc...

Tak, ale w zasadzie to tylko czy nie jest za krótkie czyli np. minimum 6 znaków, i czy nie jest za długie np. max 32 znaki. Inna walidacja nie ma sensu. Ja bym się prędzej martwił, że ludzie ustawią sobie za proste hasło niż, że za trudne.... więc ewentualnie można też ustawić wymaganie 1 cyfry, wielkiej i małej litery, ale jak dla mnie to sama walidacji długości ciągu jest wystarczająca.
Kużdo
Tzn. głównie chodziło mi tutaj o jakieś znaki specjalne które mogłyby powodować jakieś problemy...

Ale dzięki za wszystkie odpowiedzi winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.