Mam problem z wykombinowaniem rozwiązania dla mojego zadania. A dokładniej, posiadam dwie tabele w bazie:
miasta
miasto_id
sesja_id
miasto_nazwa
miasto_x
miasto_y
polaczenia
polaczenia_id
polaczenia_z_id
polaczenia_do_id
polaczenia_czas
polaczenia_koszt
W tabeli z miastami, jest zapisywana nazwa miasta, i jego współrzędne, pole sesji póki co jest nieważne.
W tabeli z połączeniami, dodaję sobie połączenia między miastami, czyli zapisuje mi tam ID miasta z którego i do którego jest połączenie, oraz można jeszcze wprowadzić czas i koszt.
Do czego teraz dążę. Chciał bym obliczyć drogę między wszystkimi miastami w bazie, które mają połączenia między sobą, i później przedstawić to w postaci tabelki. Póki co, udało mi się narysować tabelkę, z etykietami miast:
<? include("config.php"); $sql = "SELECT * FROM `miasta` ORDER BY `miasto_nazwa` ASC"; $tabela = '<div class="tabela"> <table cellspacing="0"> <tr> <td> </td>'; $tabela .= ' <td>'.$dane[2].'</td>'; } $tabela .= ' </tr>'; $tabela .= ' <tr> <td>'.$dane2[2].'</td>'; for($x=0;$x<$numrows;$x++){ $tabela .= ' <td> </td>'; } $tabela .= ' </tr>'; } $tabela .= ' </table> </div>'; ?>
I teraz nie mam pojęcia, w jaki sposób mam znaleźć miasta które mają ze sobą połączenie, i dla nich liczyć odległości i uzupełniać w tej tabeli.
Odległość będę liczył ze wzoru pitagorasa, czyli coś jak sqrt((miasto1_x - miasto2_x)*(miasto1_x - miasto2_x)+(miasto1_y - miasto2_y)*(miasto1_y - miasto2_y)) ...
Za wszelkie uwagi i podpowiedzi serdecznie dziękuję.