Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Po dodaniu zmiennej serwis się sypie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kisiel_665
Witam, chciałbym zedytować trochę funkcję aby dodać więcej zmiennych. funkcja wygląda tak:
  1. function addPack ( $name, $day, $amount, $mysql )
  2. {
  3. $sql = "INSERT INTO `rs` (`rsName`, `rsDay`, `rsAmount`) VALUES ('$name', '$day', '$amount')";
  4. $mysql -> q( $sql );
  5. }

Zmieniłem ją, tak aby wyglądała tak:
  1. function addPack ( $name, $opis, $day, $amount, $mysql )
  2. {
  3. $sql = "INSERT INTO `rs` (`rsName`, `rsOpis`, `rsDay`, `rsAmount`) VALUES ('$name', '$opis', '$day', '$amount')";
  4. $mysql -> q( $sql );
  5. }

Nigdzie nie używałem jeszcze nowej zmiennej, a przy korzystaniu z tej funkcji w serwisie pojawia się błąd:
Warning: Missing argument 5 for admin::addPack(), called in /home/rscenter/domains/rs-center.pl/public_html/modules/admin-pack.mod.php on line 12 and defined in /home/rscenter/domains/rs-center.pl/public_html/class/admin.class.php on line 123

Catchable fatal error: Object of class sql_db could not be converted to string in /home/rscenter/domains/rs-center.pl/public_html/class/admin.class.php on line 125

Wie może ktoś dlaczego tak się dzieje? Z góry dziękuje za pomoc.

zordon
bo masz zdefiniowaną funkcję :
function addPack(a, b, c, d, e){
a wywolujesz ja gdzies
addPack(a, b, c, d);
Wywołując musisz podać tyle parametrów ile ma zdefiniowana funkcja, czyli 5!
Otto
Tak jak napisał użytkownik wyżej... Ale jeśli nie zawsze potrzebujesz podać ten parametr to możesz zrobić tak:

1. function addPack($name, $opis, $day, $amount, $mysql = 'domyślna wartość') {
  2. ...
  3. }
kisiel_665
Popoprawiałem. Teraz wyniknął taki problem:

Fatal error: Call to a member function q() on a non-object in /home/rscenter/domains/rs-center.pl/public_html/class/admin.class.php on line 126
Fifi209
Forum to nie parser.

Masz wyraźnie napisany błąd, wiesz że nie jest obiektem i po sprawie - szukasz rozwiązania.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.