Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] planowanie projektu - przsyłanie plików między serwerami
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
matyskiewicz
Witam,
W jaki sposób mogę pobrać plik z jednego serwera na drugi, bez konieczności zapisu na komputerze lokalnym.
vokiel
Zależy jaki plik, jakie prawa dostępu masz do tego drugiego serwera, czy pliki są ogólnodostępne (przez www), czy musisz się logować na ftp...
matyskiewicz
Generalnie chodzi o stworzenie instalatora:
1. odpalasz instakator
2. on pobiera spakowane pliki (dostęp bez różnicy, choć dobrze by nie były publiczne)
3. po ściągnięciu rozpakowuje je i konfiguruje.
vokiel
Jeśli pliki nie mają być publiczne, to automatycznie wymagane jest logowanie na hasło, a co za tym idzie instalator musiałby mieć zapisane w sobie login i hasło. IMHO rozwiązanie ryzykowne, chyba, że ten instalator będzie zakodowany jakimś encoderem (ionCube, sourceguardian etc). W innym wypadku dajesz użytkownikowi login i hasło do swojego serwera.

Rozwiązaniem byłoby generowanie hasła dla wybranego klienta, którego czas aktywności byłby z góry określony. Np klient zamawia soft, wysyłasz mu paczkę z instalatorem, dodajesz do tego specjalnie przygotowany config z loginem i hasłem. Login i hasło automatycznie wygasa np po 3-ech godzinach, jest ograniczony do jednokrotnego zalogowania się, czy coś w ten deseń.

Rozwiązaniem samej instalacji może być proste zalogowanie się na wybrany zasób ftp, pobranie pliku, rozpakowanie jej w bieżącej instalacji i dalsza procedura instalacyjna. Proste operacje na ftp.
matyskiewicz
Cytat(vokiel @ 14.10.2010, 20:44:51 ) *
Jeśli pliki nie mają być publiczne, to automatycznie wymagane jest logowanie na hasło, a co za tym idzie instalator musiałby mieć zapisane w sobie login i hasło.

Login i hasło można byłoby zahaszować, a hasze porównywać na moim serwerze

IMHO rozwiązanie ryzykowne, chyba, że ten instalator będzie zakodowany jakimś encoderem (ionCube, sourceguardian etc). W innym wypadku dajesz użytkownikowi login i hasło do swojego serwera.

Generalnie rewelacja ale troche drogie na mój projekt

Rozwiązaniem samej instalacji może być proste zalogowanie się na wybrany zasób ftp, pobranie pliku, rozpakowanie jej w bieżącej instalacji i dalsza procedura instalacyjna. Proste operacje na ftp.

o coś takiego mi chodziło. Pytanie jakie funkcje realizują łączenie się na ftp i pobiera na inny serwer.
Fifi209
Co do hashów nie męcz się - są tęczowe tablice.

Co do pytania o ftp... ftp daleko nie trzeba szukać.
matyskiewicz
Czyli wracamy do niewyważania otwartych drzwi... -> ionCube, sourceguardian
Fifi209
Cytat(matyskiewicz @ 15.10.2010, 00:06:41 ) *
Czyli wracamy do niewyważania otwartych drzwi... -> ionCube, sourceguardian

Ja bym generował jednorazowe konta - bo ma to służyć tylko do pobrania plików. Konto takie po zalogowaniu po tam np. godzinie od zalogowania przestawałoby być aktywnym.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.