Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Rejestracja na ugu...
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
VirG
Mam taki kod:

1. <?php
  2. if($_POST["send"]==1){
  3. if(!empty($_POST["login"]) && !empty($_POST["haslo"])){
  4. if(mysql_num_rows(mysql_query("select * from users where user_login='".htmlspecialchars($_POST["login"]."'"))))ShowForm("Użytkownik o podanym loginie już istnieje!!!");
  5. else{
  6. mysql_query("insert into users values(NULL, '".htmlspecialchars($_POST["login"])."', '".htmlspecialchars($_POST["haslo"])."')");
  7. echo "Rejestracja przebiegła pomyślnie. Możesz teraz przejść do <a href='index.php'>strony głównej</a> i się zalogować.";
  8. }
  9. }
  10. else ShowForm("Nie uzupełniono wszystkich pól!!!");
  11. }
  12. else ShowForm();
  13. ?>

A więc ten kod nie chce mi działać na stronie hostowanej przez ugu.pl. Sądzę że błąd leży w ".htmlspecialchars" gdyż strona chyba nie ma dostępu do tego... Mam stworzyć ten plik w głównym folderze czy co?

Wszystko inne nie podaję bo jest dobrze najprawdopodobniej...
Wicepsik
Cytat(VirG @ 14.10.2010, 21:55:15 ) *
A więc ten kod nie chce mi działać na stronie hostowanej przez ugu.pl
Wyświetlają się jakieś błędy?
VirG
nie, pisze że dodało ale w bazie nie ma i nie da rady zalogować... tylko jak do bazy ręcznie dodam to idzie...
erix
Lepiej zobacz, co wypluwa mysql_error.
VirG
Wyskakuje:
1136: Column count doesn't match value count at row 1

a dałem tak:
Kod
<?php
if($_POST["send"]==1){    //sprawdzanie czy formularz został wysłany
    if(!empty($_POST["login"]) && !empty($_POST["haslo"])){    //oraz czy uzupełniono wszystkie dane
        if(mysql_num_rows(mysql_query("select * from users where user_login='".htmlspecialchars($_POST["login"]."'"))))ShowForm("Użytkownik o podanym loginie już istnieje!!!"); // sprawdzanie czy użytkownik o podanej nazwie już istnieje
        else{
            mysql_query("insert into users values(NULL, '".htmlspecialchars($_POST["login"])."', '".htmlspecialchars($_POST["haslo"])."')"); // zapisywanie rekordu do bazy
            echo "Rejestracja przebiegła pomyślnie. Możesz teraz przejść do <a href='index.php'>strony głównej</a> i się zalogować.";
                  echo mysql_errno() . ": " . mysql_error() . "\n";
            }
    }
    else ShowForm("Nie uzupełniono wszystkich pól!!!");
}
else ShowForm();
mysql_close(); //zamykanie połączenia z bazą
?>

Już jest dobrze... Popełniłem 1 błąd bo dodałem w tabeli jeszcze 1 rzecz do users i nie dopisałem null, dzięki wszystkim co próbowali pomóc.

Temat: OFF
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.