Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Update daty z bazy o minutę w górę
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
norak642
Witam,

Chciałbym złożyć jakieś zapytanie, abym mógł zwiększyć datę z bazy (w formacie datetime np 2010-10-15 11:20:00) na datę 2010-10-15 11:21:00.
Czy można jakoś zwiększyć date("Y-m-d H:i:s") parametr "i" o 1 a następnie wykonać zapytanie update?

Dziękuje za pomoc
nospor
http://pl2.php.net/manual/en/function.strtotime.php
Przejrzyj przyklady.
Poza tym możesz to zrobić bezposrednio na bazie. Wystarczy tylko w manualu mysql przejrzec funkcje operujace na czasie
norak642
Dzięki za pomoc, ale nie wiem jak to teraz wszystko połączyć.

Tzn. mam wyciągnąć datetime z bazy, to zmienić na czas z strtotime, do tego dodaj 1 minute i zmienić na datetime i tak wprowadzić update do bazy?
Tylko w jaki sposób tego dokonać, jeśli w ogóle to jest poprawne.
nospor
Cytat
Tzn. mam wyciągnąć datetime z bazy, to zmienić na czas z strtotime, do tego dodaj 1 minute i zmienić na datetime i tak wprowadzić update do bazy?
Tak smile.gif
Cytat
Tylko w jaki sposób tego dokonać, jeśli w ogóle to jest poprawne.
No ale konkretnie czego nie wiesz? Jak z bazy cos pobrac? jak uzyc strtotime() ? Konkrety poproszę smile.gif

Ale najlepiej bys zrobil uzywajac do tego tylko bazy. Pisalem ci o tym ale oczywiscie do manuala nie zajrzales bo po co.
  1. UPDATE tabela SET POLEZDATA = DATE_ADD(POLEZDATA,INTERVAL 1 MINUTE) WHERE ID=jakiesid

I juz
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.