Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Znaczenie + funkcja zmiennej
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Rajdon
Witam, chciałbym się dowiedzieć jakie zadanie ma taka zmienna:

1. $query_comm_temp = "SELECT * FROM " . PREFIX . "_comments ORDER BY date DESC LIMIT " . $comm_num.";";

Domyślam się, że wyciaga ona z tabeli _comments rekordy według daty ale po co jest to
  1. . $comm_num.
co w kodzie jest zdefinowane jako "10" ? Czy chodzi tutaj o 10 ostatnich rekordów i dlaczego jest to połączone przez kropke "." ?

Druga sprawa to dalej wkodzie mam coś takiego:

1. $query_comm = $db->query($query_comm_temp);
i co robi to "query" i skad skrypt wie co to $db skoro nigdzie w pliku php to nie jest zdefiniowane ?

dzieki za pomoc winksmiley.jpg
skowron-line
uła. podstawy podstaw, łączenie ciągów znaków. Tak limit 10 oznacza 10 rekordów nie ma order więc kolejność nie jest zdefiniowana.
Rajdon
wiem, że kropka łączy ale poco jest tam użyta skoro pisze "ORDER BY date DESC LIMIT" i co z moim drugim pytanie co to jest "query" i co robi ?

1. $db->get_row($query_comm)

co robi tutaj get_row ?
Crozin
Cytat
Domyślam się, że wyciaga ona z tabeli _comments rekordy według daty ale po co jest to
Nic nie wyciąga. Jedyne co robi to przypisuje tekst do zmiennej, który w zależności od wartości stałej PREFIX i zmiennej comm_num może wyglądać jakoś tak:
Kod
SELECT * FROM abc_comments ORDER BY date DESC LIMIT 15;
Cytat
i co robi to "query" i skad skrypt wie co to $db skoro nigdzie w pliku php to nie jest zdefiniowane ?
Ten kod to wywołanie metody query na obiekcie kryjącym się pod zmienną db. Wyłącznie na podstawie nazewnictwa można strzelać, że kod ten wykonuje zapytanie (przekazane w pierwszym argumencie) do bazy danych.
Zmienna db musi być gdzieś inicjalizowana (inaczej miałbyś błąd). Być może gdzieś w innym pliku, który jest wczytywany.
Rajdon
Ok, a jak nazywa się coś takiego
  1. ($comment['autor'])
$comment to zmienna a autor to rekord z bazy ? I Czy równie dobrze może to być ujęte w "" zamiast '' ?
Rajdon
Co może być nie tak jesli
  1. $novost['category']

"category'" zamiast zwrócić z bazy wynik kategori zwraca mi wynik 1 ? A wszytkie inne wartości taki jak id, name, date działają ;/ questionmark.gif
Crozin
A aby przypadkiem w bazie danych w kolumnie category nie przechowujesz ID rekordu z innej tabeli (kategorii)? To zapewne to ID jest właśnie zwracane.
Rajdon
no właśnie coś w tym stylu, jest jakaś liczba z tym żę podpatrzyłem w innym module który zwraca prawidłową wartość, ze jest to tak zrobione :

1. while ( $row = $db->get_row() ) {
  2.  
  3. $row['date'] = strtotime( $row['date'] );
  4. $row['category'] = intval( $row['category'] );

Spróbowałem już dodać intival do mojego pliku dalej zwraca "1" dlaczego skoro on wyciąga "category" z tego samego miejsca w bazie danych co mój moduł ? ;/

problem rozwiązany, wystrczyło zmienić id na url szkoda, że nikt na to nie wpadł no ale za to mam mega satysfakcję party.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.