shreker
27.10.2010, 18:39:32
Mam problem z pewnym skryptem, mianowicie chciałbym sprawdzić wszystkie aktywne ip (uzytkownikow online). Pomimo że jest na stronie np 3 userow petla wyświetla mi tylko jeden adres ? w czym problem ?
poniżej fragment kodu :
// ...
$arr = array($_SERVER['REMOTE_ADDR']); foreach ($arr as $value)
{
}
// ...
Fifi209
27.10.2010, 18:43:10
Nie dziwię się.
Musiałbyś to zapisywać do jakiegoś podręcznego pliku.
shreker
27.10.2010, 18:46:54
nie bardzo rozumiem ? całość jest zapisana w skrypcie jako część funkcji, a ten fragment powinien odpowiadać za wyświetlanie wszystkich obecnych ip online.
A gdzie kolega znalazł takie zastosowanie? Gdyby to działało to dopiero bym się zdziwił. REMOTE_ADDR wyświetli Ci tylko IP osoby, która wywołała ten skrypt. W tym wypadku ty go wywołujesz więc widzisz swoje IP.
tehaha
27.10.2010, 18:47:14
a od kiedy $_SERVER['REMOTE_ADDR'] to są ip wszystkich użytkowników online? musisz to wprowadzać do jakiejś bazy w najprostszym przypadku przy każdym odświeżeniu strony (lepiej ajaxem cyklicznie) oraz czas wprowadzania, potem np. pobierasz z tabeli wszystkie numery ip gdzie czas wpisu < np. 3min, i w taki sposób masz ludzi online
shreker
27.10.2010, 18:51:01
sorki trochę pozwoliłem to sobie uproscić, oczywiście macie rację zamiast $_SERVER['REMOTE_ADDR'] jest:
if (@isset($_SERVER["HTTP_CLIENT_IP"])) {
return @$_SERVER["HTTP_CLIENT_IP"];
}
elseif (@isset($_SERVER["HTTP_X_FORWARDED_FOR"])) {
return @$_SERVER["HTTP_X_FORWARDED_FOR"];
}
elseif (@isset($_SERVER["HTTP_X_FORWARDED"])) {
return @$_SERVER["HTTP_X_FORWARDED"];
}
elseif (@isset($_SERVER["HTTP_FORWARDED_FOR"])) {
return @$_SERVER["HTTP_FORWARDED_FOR"];
}
elseif (@isset($_SERVER["HTTP_FORWARDED"])) {
return @$_SERVER["HTTP_FORWARDED"];
}
else
{
return @$_SERVER["REMOTE_ADDR"];
}
sorki za drobną pomyłkę ;-)
Fifi209
27.10.2010, 18:54:28
Po pierwsze wywal te @ i oducz się czegoś takiego.
Po drugie, tłumaczymy Ci że każdego odwiedzającego (jego IP) musisz zapisać do tymczasowego pliku/bazy skąd zostanie usunięty po np. 10 minutach nieaktywności. Z tego pliku/bazy możesz wtedy odczytać wszystkie IP odwiedzających.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.