Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne] Rozszerzenie adresu url strony
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
dudi1261
Witam,
chciałbym się upewnić jakie znaczenie ma rozszerzenie w adresie url (np. .html). W artykulach o przyjaznych linkach mozna sie dowiedziec, ze najlepiej jest stosowac .html lub w ogole nie stosowac rozszerzenia. Na swojej stronie wszystkie linki posiadają końcówki .qs (od nazwy domeny). Czy mój adres wpływa tylko na użytkowników (przyzwyczajenie itd.) czy także na roboty wyszukiwarek itp.?
Pozdrawiam
konrados
Mam strony z rozszerzeniami .html, .htm, .php i nie zauważyłem żadnej różnicy z punktu widzenia SEO, nigdy też nie czytałem aby to miało jakiś wpływ na google. Ważne by w url'u były słowa kluczowe.

Ale pierwszy raz słyszę o rozszerzeniu .qs, więc nie wiem. Co to w ogóle jest?.
dudi1261
Cytat
Na swojej stronie wszystkie linki posiadają końcówki .qs (od nazwy domeny)

Tworzę portal - hosting darmowych stron www. Domena i jednocześnie nazwa to: qSite.pl.
konrados
No tak jak powiedziałem, nic mi nie wiadomo o tym by rozszerzenie miało znaczenie, a dość sporo interesowałem się tematyką SEO swego czasu.

Zresztą google już zindeksował Twoją stronę.

Natomiast dołóż słowa kluczowe do urli. Ja, w pewnym serwisie, by nie męczyć się z mod-rewrite, po prostu dołożyłem do urli zmienną "subject", np: www.example.com?articleId=345&subject=blahblahTuSlowaKluczowe przy czym otwieram artykuł według articleId a na subject nie zwracam potem uwagi - ważne po prostu by słowa kluczowe były w urlu i w linkach do tego urla.
dudi1261
czytałem coś o tym. Wtedy google przy wyswietlaniu wynikow pogrubia linki zawierajace frazy uzyte przez szukajacego smile.gif Dzieki za pomoc. Publicznie jest dostępny blog i mogę do linku aktualności wprowadzić np. tytuł i id. Jeśli chodzi o właściwy portal-hosting tam już nie mam gdzie wstawić słów kluczowych w linkach.
konrados
Cytat
czytałem coś o tym. Wtedy google przy wyswietlaniu wynikow pogrubia linki zawierajace frazy uzyte przez szukajacego

Nie chodzi o jakieś tam podkreślanie, tylko o lepsza pozycję w wynikach - słowa kluczowe w url'u i linkach mają pewien wpływ na pozycję danej strony, gdy w googlu wpisujesz owe słowa kluczowe.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.