Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][MySQL][PHP] kodowanie znaków - dziwne przypadki
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
bialko0019
Witam.

Tak prosty i błachy problem, a już pół dnia nie mogę go rozwiązać i już nie rozumiem...

Chcę dodać nowy rekord do bazy. Operuję w programie kED i kodowanie znaków jest na utf-8 ustawione.

Plik, w którym wgrywam wygląda dosłownie tak: ( produkty.php )

1.  
  2. <?php
  3.  
  4.  
  5. // połączenie z bazą danych
  6.  
  7.  
  8.  
  9. ?>
  10. <!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/html4/loose.dtd"><html>
  11. <head>
  12. <meta http-equiv="Content-type" content="text/html; charset=utf-8">
  13. <meta name="Description" content=" [wstaw tu opis strony] ">
  14. <meta name="Keywords" content=" [wstaw tu slowa kluczowe] ">
  15. <meta name="Author" content=" [dane autora] ">
  16. <meta name="Generator" content="kED2">
  17.  
  18. <title> [tytuł strony] </title>
  19.  
  20. <link rel="stylesheet" href=" [nazwa_arkusza_stylow.css] " type="text/css">
  21. </head>
  22. <body>
  23.  
  24. <form action="produkty.php" method="post">
  25.  
  26. <input type="text" name="nazwa">
  27.  
  28. </form>
  29.  
  30. <?php
  31.  
  32.  
  33. if(!empty($_POST['nazwa']))
  34. {
  35. mysql_query("INSERT INTO `bestcarparts_cba_pl`.`produkty` (`id`, `nazwa`, `kategoria`, `adres`, `cena`, `opis_krotki`, `opis_dlugi`, `data`, `ilosc`, `obrazek`) VALUES (NULL, '{$_POST['nazwa']}', '', '', '', '', '', '', '4323', '');");
  36.  
  37. }
  38.  
  39. ?>
  40.  
  41. </body>
  42. </html>

Baza danych na cba.pl , w phpmyadminie porównywanie znaków jest na utf8_general_ci , porównywanie tabeli i każda kolumna również jest na kodowanie utf8_general_ci . I no wszelkimi możliwymi sposobami nie mogę sobie poradzić... Zawsze są krzaki.. Próbowałem z SET NAMES utf8 i nic, próbowałem nawet z iconv i nic, próbowałem nawet wykryć mb_detect_encoding i zawsze zwraca UTF-8 ... Gdy dodaję z panelu w phpmyadmienie wyświetlają się poprawnie znaczki, ale jak dodaję za pomocą powyższego skryptu to nie... Nawet jak dodaję w skrypcie to i tak nawet i w bazie się źle wyświetlają... No i nie mam już pomysłu. Specjalnie usunąłem wszystkie dodatkowe zaincludowane pliki do tego, czysty plik powyżej jest i nie wiem...

Jakie macie propozycje ? ...
zamper
Ja mam takie coś, że cała tabela w MySQL'a (też na cba.pl) jest sformatowana na latin2, a odczytywane dane tylko z jednej kolumny mają krzaczki. Nie jest to problem pliku do wszystko inne działa, lecz tabeli. Nie wiem co robić sad.gif
krzysztof_kf
Wszystko okej ale gdzie tutaj masz połączenie z bazą danych ? po połączeniu z bazą danych powinieneś mieć ustawione kodowanie dla zapisu dla baz danych

1. mysql_query('SET NAMES utf8');
zamper
thx smile.gif tylko zamiast utf8 daj latin2
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.