Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Logowanie z podziałem na "rangi"
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
ReBeLs513
Mógłby ktoś sprawdzić poprawność tego skryptu? Jest to logowanie użytkowników przez które nie każdy zalogowany będzie miał dostęp do strony. Niestety skrypt nie działa... Podejrzewam, że błąd jest w auth_login.php

Z góry, dzięki;-)
daros17
Nie ściągałem skryptu, ale tam gdzie masz logowanie wrzuć takie coś:
  1. if($_SESSION['ranga'] <= 1) {
  2. //tutaj instrukcje jeśli user jest adminem
  3. } else {
  4. //tutaj instrukcje jeśli user jest zwykłym użytkownikiem
  5. }
  6.  

Ten skrypt oparty jest na sesjach?
ReBeLs513
Cookie. Chodzi w nim o to, że strona, do której ma mieć dostęp tylko użytkownik z prawem 0 wstawiam kod
  1. <?php
  2. include "auth.inc.php";
  3. verifyAccess(0);
  4. ?>
i wyskakuje logowanie. Niestety po zalogowaniu pojawia się pusta strona auth_login.php...
ReBeLs513
Przeszukałem cały dział "szukam" i nic... Poszukuję skryptu na takiej zasadzie:
mam podstronę vip.php, user.php i admin.php na stronę vip mogą wejść tylko Ci, którzy mają rangę 2, do usera Ci, którzy mają rangę 1 a do admina z rangą 3. Czy ktoś mógłby mi napisać taki skrypt? Ewentualnie (myślę, że szybsze rozwiązanie) poprawić ten.
thek
A co to za problem? Zapewne informację o randze trzymasz w sesji. Robisz na samym starcie każdego z plików, zaraz po session_start, sprawdzenie czy ma odpowiednią rangę i tyle. Jeśli ranga z sesji jest większa lub równa (bo na user zapewne może też wejść vip i admin, a na vip oprócz vipa także admin, jeśli nie to daj po prostu równy)wymaganej to przepuść do skryptu, a jeśli nieto wal redirect na stronę główną i za chamską próbę włażenia gdzie nie powinien - wyloguj smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.