Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Pętla for
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
thurinon
Witam serdecznie :-) Mam pytanko jak skrócić ten kod. Mam na myśli samą pętle. Chodzi o To aby stworzyć kwadrat składający się z 36 mniejszych kwadratów. Ten kod działa, ale wydaje mi się że za pomocą ifa można by to skrócić, ale to ifowanie mi nie wychodzi.

1. for($c=0; $c 0= 5; $c++)
  2. {
  3. echo '<div style="border: 1px solid #'.$paleta2[''.$c.''].'; background-color: #'.$paleta2[''.$c.''].';width: 20px; height: 20px; float: left; display: block;"></div>';
  4. }
  5.  
  6. echo'<div style="clear: both;"</div>';
  7. for($c=6; $c = 11; $c++)
  8. {
  9. echo '<div style="border: 1px solid #'.$paleta2[''.$c.''].'; background-color: #'.$paleta2[''.$c.''].';width: 20px; height: 20px; float: left; display: block;"></div>';
  10. }
  11. echo'<div style="clear: both;"</div>';
  12. for($c=12; $c = 17; $c++)
  13. {
  14. echo '<div style="border: 1px solid #'.$paleta2[''.$c.''].'; background-color: #'.$paleta2[''.$c.''].';width: 20px; height: 20px; float: left; display: block;"></div>';
  15. }
  16. echo'<div style="clear: both;"</div>';
  17. for($c=18; $c = 23; $c++)
  18. {
  19. echo '<div style="border: 1px solid #'.$paleta2[''.$c.''].'; background-color: #'.$paleta2[''.$c.''].';width: 20px; height: 20px; float: left; display: block;"></div>';
  20. }
  21. echo'<div style="clear: both;"</div>';
  22. for($c=24; $c = 29; $c++)
  23. {
  24. echo '<div style="border: 1px solid #'.$paleta2[''.$c.''].'; background-color: #'.$paleta2[''.$c.''].';width: 20px; height: 20px; float: left; display: block;"></div>';
  25. }
  26. echo'<div style="clear: both;"</div>';
  27. for($c=30; $c = 35; $c++)
  28. {
  29. echo '<div style="border: 1px solid #'.$paleta2[''.$c.''].'; background-color: #'.$paleta2[''.$c.''].';width: 20px; height: 20px; float: left; display: block;"></div>';
  30. }

Jak zawsze z góry dzięki za pomoc, i pozdrawiam :-)
kamil_lk
w jaki sposób Ci to działa, skoro nie masz w ani jednej pętli for warunku tylko przypisanie.. o.O
Daiquiri
Możesz ustawić "for" wyświetlający wszystkie kwadraty, a warunkiem sprawdzać czy Twój licznik $c jest wielokrotnością liczby 6. Jeżeli tak to przechodzisz do następnej linii. Np.
  1. for ($c=0; $c < 36; ++$c) {
  2. // if ($c jest wielokrotnością 6)
  3. // wyświetl <br /> i kwadrat
  4. // else
  5. // wyświetl kwadrat
  6. }

PS. Kosmicznego masz tego fora smile.gif.
thurinon
@Daiquiri Dzięki wielkie :-) Teraz moj for nie jest już kosmiczny:-) oczywiście "pomógł"
@kamil_lk No działa, czyli te 30 linijek kodu, które tworzą 6 pętli wyświetlają mi te 36 kwadratów.
A w skrócie (to tak żeby był gotowiec :-]) wygląda to tak:

1. for ($c=0; $c < 36; ++$c)
  2. {
  3. if ($c % 6 == 0 )
  4. echo' <div style="clear: both;"</div>
  5. <div style="border: 1px solid #'.$paleta2[''.$c.''].'; background-color: #'.$paleta2[''.$c.''].';width: 20px; height: 20px; float: left; display: block;"></div>';
  6.  
  7. else
  8.  
  9. echo '<div style="border: 1px solid #'.$paleta2[''.$c.''].'; background-color: #'.$paleta2[''.$c.''].';width: 20px; height: 20px; float: left; display: block;"></div>';
  10.  
  11. }
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.