Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Nowości
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
andrzejlechniak
Hej. Mam pytanie, jak stworzyć taki komponent na stronę, który będzie wyświetlał nowe wydarzenia (nowe posty, nowe zdjęcia, ankiety itd.) np. z ostatnich 24 godzin. Takie rozwiązanie (tylko, że rozwinięte bardzo) jest na tym forum. Nie chodzi mi o shoutbox w stylu czatu tylko takiego serwisu newsów na szybko. Jakieś rady, pomysły?
hondek
Może chodzi ci o kanały RSS? Bo ja nie bardzo rozumiem smile.gif A jeżeli nie to nie wiem w czym problem...
andrzejlechniak
Dobra, może nie odpowiednio dokładnie to opisałem - chodzi mi o takie coś jak jest na stronie nospor.pl - po prawej stronie --> część Ostatnio komentowane lub Ostatnio na forum.
motyl-pl
Wyciągasz i wyświetlasz dane z bazy dodając odpowiedni warunek. : )
hondek
To zależy, możesz coś takiego generować za każdym razem jak ktoś wchodzi na stronę - po prostu zapytanie do bazy o najświeższe newsy komentarze czy co tam chcesz, drugie rozwiązanie to skrypt odpalany w cronie np. co parę godzin, który tworzy xml'a z najnowszymi wpisami smile.gif
andrzejlechniak
Chodzi mi mniej więcej o to co zaproponował 'hondek'. Ale pytanie czy i jak (ewentualnie) da się to rozwiązać w PHP? Bo wiem, że żeby wyświetlić no to trzeba podać odpowiedni warunek, ale chodzi mi o odświeżanie wyników z tabel co jakiś czas, np. co 5 godzin. I jak to wygląda w praktyce (może jakieś przykłady)?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.