nospor
22.11.2010, 13:47:30
O telewizorze chyba tematu nie było

Budżet:nie wiecej niz 2000zł
Dla kogo: dla mnie, czyli dla totalnego laika.
wymiary: zwykły telewizor do postawienia na regale. Zadne kobyły xdziesiąt cali.
rodzaj: nie mam zielonego pojecia... plazma? lcd? dioda? Który lepszy
firma: również nie wiem
Zeby działał, się nie psuł, i żeby dało się na nim oglądać. Miło by było jakby jeszcze nie siorbał prądu jak świnia (słyszał jednak ze teraz tylko siorbią, no chyba ze z kontaktu się wtyczke wyjmie :/ )
Co polecacie?
phpion
22.11.2010, 13:58:06
My rok temu rozglądaliśmy się za telewizorem. Wymaganie praktycznie identyczne jak Twoje: żeby działał i nie zużywał dużo prądu (z tego co pamiętam to Sharpy ssały go tyle, że głowa boli). Wybór padł na
LG 32LH2000 i jesteśmy z niego bardzo zadowoleni. Teraz pewnie są jeszcze lepsze telewizorki, ale ten też możesz wziąć pod uwagę.
PS: Chyba lepszym działem byłby Hydepark
nospor
22.11.2010, 14:39:50
Cytat
Chyba lepszym działem byłby Hydepark
No tak... przeniesione

Usłyszałem od kumpla, ze tv mają juz wifi, czyli mogę film ciągnąć po wifi z media center.
No i jakieś tam standardowe wejscia, to chyba już kazdy tv ma? np. by podłączyc konsole?
Cysiaczek
22.11.2010, 14:41:20
Ja kupiłem jakiś Sony Bravia za około 2k - fullhd 32 cale. Podpinam laptopa przez D-SUB, ma też wejście na usb, można podpiąć mp3 i odtworzyć muzykę (zbędne, ale jest). Działa po prostu zwyczajnie i nawet estetycznie się prezentuje.
phpion
22.11.2010, 14:41:47
Widzisz, czyli jakieś wymagania masz. W naszym przypadku było jedno główne: ma umożliwiać oglądanie telewizji

Wszelkie inne duperele nie były dla nas istotne.
Crozin
22.11.2010, 15:06:22
Od jakiś 6. miesięcy mam
Samsunga LE32B550; 32", FullHD, USB, Zdjęcia, muzyka, wideo (to ostatnie wymaga malutkiego hacka by przerobić B550 na B570 czy jakoś tak

), dobra jakość, całkiem solidny - jeżeli telewizję po prostu od czasu do czasu oglądasz to idealny.
zordon
22.11.2010, 15:32:09
Jestem "na świeżo" z tematem więc może coś pomogę. 2 miesiące temu kupiłem Samsunga c630 40' i jestem nawet zadowolony. Cena: ok 2400, chociaż na początku miałem próg cenowy podobny jak Twój.
O bitwach LCD vs plazma napisano już wiele, ja wybrałem LCD, głównie ze względu na umiejscowienie tv - przy oknie. Plazmy, jak twierdzi dużo ludzi na forach mają tendencje do odbijania światła - co dla mnie byłoby niedopuszczalne. Na dzień dzisiejszy kąty widzenia i kolory w LCD są b.dobre i dotychczasowe zalety plazm straciły na wartości. Plazmy ponoś żrą też więcej prądu, dodatkowo poniżej 40' kupno plazmy nie ma sensu ze względu na wielkość plamki (da się je w ogóle kupić < 40'

). Co za tym idzie plazmy raczej do dużego pokoju.
Moje spostrzeżenie jest takie, że warto zainwestować w odświeżanie ekranu - czyli tutaj duży plus w kierunku plazm: standardowe, tanie ekrany lcd mają odświeżanie na poziomie 60Hz. Ja kupiłem tv z odświeżaniem 100Hz. Może to moje zboczenie, ale jestem bardzo czuły na tym punkcie - w dodatku oglądam dużo sportu. Na moim tv da się momentami zauważyć delikatne "lagi" przy szybkich scenach, np w trakcie meczu. Hmm, możliwe, że większość ludzi tego nawet nie zauważy, ale ja np jak widzę ułamek sekundy opóźnienia w ruchu warg idącej postaci w stosunku do dźwięku to już czuję że coś nie tak. Może demonizuję problem, ale gdybym kupował teraz tv to nie kupiłbym niczego poniżej 200Hz.
Bardzo przydatna opcja to możliwość odtwarzania filmów bezpośrednio z napędu usb -> chyba, że masz zamiar inwestować jeszcze w jakis odtwarzacz dvd. Dodatkowo telewizor jak ma opcję podłączenia lana (odtwarzanie przez sieć filmów z komputera) lub podłączenie przez kabel pc-ta to też duży plus. Chociaż te wszystkie opcje umożliwiają jedno - łatwe odtwarzanie filmów. Jak masz odtwarzacz dvd to nie potrzebujesz reszty. To samo w przypadku pozostałych wymienionych opcji - jak zainwestujesz w kabelek 100pln to możesz używać tv jako 2 monitor. Najlepiej przed kupnem zastanów się, co jest dla Ciebie najwygodniejsze, jeśli zadowoli Cię jedno rozwiązanie to na tych pierdołach można sporo zaoszczędzić

Na pewno olbrzymią przereklamowaną pierdołą jest internet w tv, który umożliwia chyba jedynie odtwarzania filmów z youtube i czegoś tam jeszcze (nie, nie można przeglądać internetu

działają tylko z góry wgrane aplikacje, czyli właśnie YT i coś tam jeszcze). Lepsza wersja mojego tv, różniąca się praktycznie tylko tą opcją była droższa coś 200-300 pln. Jak dla mnie strata kasy.
Liczba cali telewizora - kiedy postawiłem 40' w niedużym pokoju zastanowiłem się co ja k** zrobiłem, jak tą krowę oglądać. Teraz jak przyjeżdżam do rodziców (37') nie wyobrażam sobie nic mniejszego.
Jeszcze malutki detal, który mnie na przykład bardzo wkurza: szybkość reakcji tv na pilota i zakres "czułości" pilota.
U mnie nie jest jeszcze źle, pomijając jakies 20 sekund (!) kiedy tv się odpala to reaguje W MIARĘ szybko, nie mam też problemu z celowaniem pilotem - można go zasłonić lub celować w inną stronę i działa. U rodziców, na wspomnianym 37' nawet nie masz pojęcia jak wk**ia czekanie na przełączanie kanałów na kablówce. 60 kanałów i jak nie pamiętasz co jest gdzie - klik, 2-3 sekundy czekania na zmianę, nie ten program? klik... Idzie się pochlastać. Jak dołożysz sobie, że tv często "nie załapie" bo nie celowałeś dokładnie w czujnik... furia

Tyle przemyśleń, miłego oglądania!
thek
22.11.2010, 15:35:40
Szczerze? Sam musisz iść zobaczyć modele gdy już kilka upatrzysz. Poszperaj w sklepach internetowych w podanym przedziale cenowym i o określonych parametrach "calowych" oraz dodatkowych (wyjścia, bajery, design), potem poczytaj o nich nieco opinii i ostatecznie skocz do jakiegoś media markt czy innego z rtv by zobaczyć czy mają te modele i ocenić obraz/kolorystykę, smużenie, kąty, subiektywnie. Ja tak zrobiłem niedawno kupując 32" Sharpa. Nie narzekam, ale żona nieco marudzi, że za wolno kanały przeskakują czy że jakość obrazu nie taka (winny był kabel antenowy, a nie sam telewizor i po zarobieniu końcówek koncentryka problem jakości zniknął).
zordon
22.11.2010, 15:46:30
Cytat(thek @ 22.11.2010, 15:35:40 )

poczytaj o nich nieco opinii i ostatecznie skocz do jakiegoś media markt czy innego z rtv by zobaczyć czy mają te modele i ocenić obraz/kolorystykę, smużenie, kąty, subiektywnie
mam tutaj wielkie ostrzeżenie, bo wystawione rzędy telewizorów w dużych sklepach z elektroniką to olbrzymia manipulacja!!!
Na droższych tv puszczają obraz w lepszej jakości, w tańszych, nawet na tym samym sygnale zmniejszona jest jasność, kolory, niedokładnie wpięta antena - przez co wydaje się, że "Twój" telewizor odbiera słabiej i zastanawiasz się nad kupnem droższego modelu.
Dodatkowo gdy dużo tv podłączonych jest pod jeden odtwarzacz to okazuje się, że urządzenie produkujące(komputer?) sygnał nie wyrabia - i obraz tnie niewiarygodnie, przez co nie ocenisz odświeżania ekranu. Zauważyliście, że drogie, wypasione telewizory z nowych kolekcji często podłączone są w mniejszych ilościach pod inny sygnał lepszej jakości(patrz wcześniejsza uwaga)? Do tego sprzedawcy (rtveuroagd, mediamarkt) nie pozwolą Ci podłączyć własnego odtwarzacza, lub innego sygnału tylko do "Twojego" telewizora. Robienie wody z mózgu opanowali do perfekcji

Optymalnie byłoby, gdybyś miał możliwość przyjścia z własną płytą dvd i ten sam film miał możliwość obejrzenia na kilku telewizorach, najlepiej pobawić się jeszcze ustawieniami koloru itp... wątpię aby w dzisiejszych czasach ktoś dał taką możliwość. Ale oczywiście kupowanie tv tylko po ocenach w internecie to głupota

najlepiej porównać ten sam telewizor w paru sklepach, popytać sprzedawców i opinie na forach internetowych
thek
22.11.2010, 15:50:06
Dopiszę coś do posta poprzednika. Wspomniany Sharp ma podobny problem z włączaniem (trochę trwa to sekund) i około 2 sekundy na zmianę kanału (czytałem o tym już w opiniach netowych a więc nie była to niespodzianka), choć na pilota reaguje błyskawicznie, tak więc przy przełączaniu zapewne pobiera EPG/wstępnie telegazetę lub coś innego i to zajmuje mu czas dodatkowy. Ale z tego co mi wiadomo jest to dość częste w nowszych telewizorach. Poza tym dobre zaprogramowanie (i nazwanie!) kanałów sprawia, że opisany wyżej problem wkurzania się - nie istnieje. Klik OK i masz listę po jakoś 5 kanałów w obie strony i strzałkami przechodzisz szukając kanału o wybranej nazwie. Ogólnie ten model ma więcej bajerów (także usb, 3 hdmi i inne takie tam przydatne gniazdka ) a obsługa pilota jest dziecinnie prosta.
I tak... Masz rację pisząc o wizycie w kilku punktach. Akurat model który wybrałem był dość poszukiwany. Kupiłem ostatni który był, czyli tak zwany "wystawowy", a więc już nieco wyświetlający obraz a porównywałem z będącymi w tej samej kategorii cenowej (między innymi Sony) i optycznie kolorystyka była w Sharpie moim zdaniem naturalniejsza. Sony podbijał kolory troszkę za bardzo, co moim zdaniem świadczyło o jego "podżyłowaniu" ustawieniami (zwłaszcza jasności i kontrastu).
athabus
22.11.2010, 16:55:11
Szczerze mówiąc, to czym byś się nie sugerował to i tak będziesz błądził w ciemnościach. Jak sam kupowałem tv, miałem dokładnie takie same dylematy i potwierdzam to co zostało powiedziane. Nie da się porównać telewizorów w markecie. Sam np. mój model oglądałem w 2-3 miejscach i w każdym grał inaczej. Telewizory mają teraz wiele ustawień fabrycznych i na każdym jest widoczna różnica + strategia sprzedażowa marketów też robi swoje. Jak samsung ma wyglądać dobrze na wystawie to będzie wyglądał dobrze ;-)
Kolejna sprawa to kalibracja telewizora (to takie ładne słowo na ustawienie parametrów wyświetlania). Sam przekonałem się jak duże ma znaczenie na swoim przypadku. Kupiłem telewizor z polecenia na jednym z for dyskusyjnych. Wszyscy uprzedzali mnie, że ten model wymaga kalibracji bo w ustawieniach fabrycznych jest słaby. Po podłączeniu telewizorka prawie się popłakałem tak słaby był obraz. No ale skalibrowałem go zgodnie z parametrami z sieci - okazało się, że po tej kalibracji świecił po prostu idealnie. Dosłownie inny telewizor. Dodam, że kalibracji nie zrobisz na oko (zbyt wiele parametrów do ustawienia) więc albo trzeba znaleźć parametry w sieci (zagraniczne strony często oferują dla popularnych modeli zestawy ustawień) lub kupić/zamówić kalibrację. Zmierzam do tego, że nawet dobry telewizor może mieć kiepskie nastawy fabryczne i nie ujawni swoich zalet przed kalibracją.
Ja sam kupiłem latem sharpa le 700 - fajny telewizorek z pełnym podświetlaniem ledowym. Jako, że mój ma 46" to jednak zdecydowałem, że warto do ledów dopłacić, bo zużywają o połowę mniej energii, a ten model akurat jak na telewizor ledowy nie był drogi.
Przy małych rozmiarach telewizora różnica w poborze prądu będzie mało odczuwalna więc nie trzeba się tym kierować.
marcio
22.11.2010, 20:29:54
Nie czytalem calego tematu ale zalezy czy zalezy ci na jakosci czy wielkosci, z tego co widze to bardziej na jakosci bo nie chcesz miec duzego telewizora.
polecam panasonic jedna z lepszych marek.Szybko dziala ,szybko sie wlacza.
Ewentualnie z nizszej polki samsung.
To czy hd,full hd to zalezy od ciebie czy bedziesz to uzywal.
Czy plazma lub lcd zalezy plazma z czasem robi sie 'ciemniejsza" i na dodatek lcd sie lepiej prezentuje wedlug mnie ja mam w domu i taki i taki.
Telewizor wole ogladac na lcd ale panasonic dziala zdecydowanie lepiej niz samsung!
darophp
22.11.2010, 20:37:33
Jak jakość to Sony, LG, Samsung
my w domu mamy biały: Sony kdl-32ex500 , no ale czas uruchamiania jakieś 10s zależy od czasu od ostatniego uruchomienia
Damonsson
22.11.2010, 21:02:57
Cytat(nospor @ 22.11.2010, 14:39:50 )

No i jakieś tam standardowe wejscia, to chyba już kazdy tv ma? np. by podłączyc konsole?
Jeżeli chcesz podłączyć konsole, to koniecznie FULL HD. Tak wejścia HDMI, albo Component.
Ja osobiście mam chyba coś podobnego jak
phpion, albo nawet identyczny
Tak naprawdę, oko się przyzwyczaja do danych trybów wyświetlania telewizora i jeśli nie masz obok ustawionych 2 telewizorów to nie wydawaj nadaremno kasy na coś lepszego. Chyba, że masz jakieś super zdolności percepcji i widzisz więcej niż można.
Warto skupić się bardziej na przydatnych "bajerach" które Ci się mogą przydać.
@do kogoś tam piszącego co lepsze LCD czy plazma:
Jeżeli nie ograniczała Cię cena i wybrałeś LCD zamiast Plazmy, to jesteś głupi. Plazma jest w 90% lepsza od LCD. Te 10% zostawiam na jakieś dziwne nowinki.
Co do bajce o odświeżaniu i Twoich smużeniach. I tak masz odświeżanie 60hz o ile się nie mylę, bo taki jest standard nadawania. To o czym mówisz to jest tylko powtarzanie TYCH SAMYCH klatek, złudzenie. Masz stary monitor CRT? Ustaw sobie odświeżanie 60hz to jak masz dobrego oko, zauważysz że ekran będzie mrugał...a w LCD już nie. Cuda?
O ile dobrze pamiętam, a nie chcę mi się sprawdzać nawet XBOX ma maxymalną częstotliwość 60hz.
Ciężko kupić plazmy poniżej 40", bo są ograniczenia takie jak wielkość pixela, o wiele droższe jest wykonanie takowej, nie opłaca się produkować po prostu.
Diwi
22.11.2010, 21:07:54
Cytat
Jeżeli chcesz podłączyć konsole, to koniecznie FULL HD. Tak wejścia HDMI, albo Component.
W przypadku Full HD to ma ono sens dopiero przy telewizorach > 40"
Mephistofeles
22.11.2010, 21:16:37
Chodzi ci o rozdzielczość? Gołym okiem zauważysz różnicę pomiędzy 1280 (1366 jak to wolą producenci) a 1920 nawet na < 30 ".
zordon
22.11.2010, 21:25:24
Cytat(Damonsson @ 22.11.2010, 21:02:57 )

@do kogoś tam piszącego co lepsze LCD czy plazma:
Jeżeli nie ograniczała Cię cena i wybrałeś LCD zamiast Plazmy, to jesteś głupi. Plazma jest w 90% lepsza od LCD. Te 10% zostawiam na jakieś dziwne nowinki.
Co do bajce o odświeżaniu i Twoich smużeniach. I tak masz odświeżanie 60hz o ile się nie mylę, bo taki jest standard nadawania. To o czym mówisz to jest tylko powtarzanie TYCH SAMYCH klatek, złudzenie. Masz stary monitor CRT? Ustaw sobie odświeżanie 60hz to jak masz dobrego oko, zauważysz że ekran będzie mrugał...a w LCD już nie. Cuda?
O ile dobrze pamiętam, a nie chcę mi się sprawdzać nawet XBOX ma maxymalną częstotliwość 60hz.
Plazma jest w 90% lepsza bo? "niegłupiemu" koledze proponuję poprzeć swoje wywody jakimiś argumentami, a także poćwiczyć zdolnośc czytania ze zrozumieniem. Nie zamierzam rozpętywać kolejnej wojny plazma vs LCD bo takich między "internetowymi specami" jak powyższy jest już wystarczająco dużo. Nie wnikam w szczegóły techniczne bo się na tym nie znam, za to opisuję własne odczucia: wybrałem LCD bo ma matowy ekran a wszystkie spotkane przeze mnie plazmy błyszczące - to FAKT.telewizor stoi przy oknie a mnie odbicie w ekranie w słoneczny dzień bardzo drażni.
Co do smużenia nie będę się również kłócił z czego to wynika, czy z odświeżania (jak twierdzi wiele for internetowych) czy nie. Smużenie jednak występuje i to kolejny FAKT. Jak oglądam mecz na tv u rodziców (starszy model) to owo smużenie mam większe niż na swoim samsungu, a na ledach, plazmach i lcd z wysokim odświeżaniem jest duużo mniejsze. Ale może to przypadek, na pewno mądrzejszy kolega wytłumaczy mi, dlaczego oczy mnie mylą i tak naprawdę sobie to wmówiłem.
Damonsson
22.11.2010, 21:58:28
Cytat(Diwi @ 22.11.2010, 21:07:54 )

W przypadku Full HD to ma ono sens dopiero przy telewizorach > 40"
Chyba sobie kpisz teoretyku.
Cytat(zordon @ 22.11.2010, 21:25:24 )

Plazma jest w 90% lepsza bo? "niegłupiemu" koledze proponuję poprzeć swoje wywody jakimiś argumentami, a także poćwiczyć zdolnośc czytania ze zrozumieniem. Nie zamierzam rozpętywać kolejnej wojny plazma vs LCD bo takich między "internetowymi specami" jak powyższy jest już wystarczająco dużo. Nie wnikam w szczegóły techniczne bo się na tym nie znam, za to opisuję własne odczucia: wybrałem LCD bo ma matowy ekran a wszystkie spotkane przeze mnie plazmy błyszczące - to FAKT.telewizor stoi przy oknie a mnie odbicie w ekranie w słoneczny dzień bardzo drażni.
Co do smużenia nie będę się również kłócił z czego to wynika, czy z odświeżania (jak twierdzi wiele for internetowych) czy nie. Smużenie jednak występuje i to kolejny FAKT. Jak oglądam mecz na tv u rodziców (starszy model) to owo smużenie mam większe niż na swoim samsungu, a na ledach, plazmach i lcd z wysokim odświeżaniem jest duużo mniejsze. Ale może to przypadek, na pewno mądrzejszy kolega wytłumaczy mi, dlaczego oczy mnie mylą i tak naprawdę sobie to wmówiłem.
Nie będę Ci wypisywał zalet Plazmy bo wystarczy, że wejdziesz na google.
Najprostsze:
- Spróbuj wyświetlić kolor biały i czarny na LCD
- Kąt widzenia, musiałbyś wydać sporo kasy by mieć podobny do Plazmy
- Odwzorowanie kolorów
- Twoje ukochane smużenie tak samo to wada LCD, ale też i plazmy. To już dość zaawansowana dyskusja gdzie smużenie jest gorsze.
sporo tego uwierz.
na LED masz mniejsze smużenie niż na LCD...ciekawe...a wiesz w ogóle czym się różnią? Po prostu tamten tv ma lepsze parametry.
edit:
Uwierz, że zagłębiałem się w TV "co do kryształka" i wiem co mówię, a jak widzę takie głupoty wyczytane na forach, "bo mi się wydaję, że to odświeżanie" "bo sąsiad miał duży rachunek za prąd to plazma pobiera więcej prądu"
Ba zaskoczę Cię, plazma w przypadku oglądania ciemniejszych obrazów, pobiera dużo mniej prądu. Jeżeli oglądasz non stop Animal Planet i pustynie tygrysy i inne zwierzaki to zgodzę się, LCD oszczędniejszy. Ale jeżeli oglądasz przeciętne programy, to zaryzykowałbym stwierdzenie że nowe plazmy są bardziej energooszczędne.
Owszem plazma ma max powiedzmy 400W, a LCD powiedzmy 200W. Ale plazma ma zmienny pobór prądu zależnie, od tego co jest wyświetlane. a w LCD, czy oglądasz Czterech Pancernych w Black&White czy Avatara, zjada Ci 180W.
Ja nikomu nie doradzam jak ma programować obiektowo ;]
zordon
22.11.2010, 22:40:35
Miałem już nic nie odpisywać, bo widzę, że wciąż masz kłopoty z czytaniem i próbujesz mnie wciągnąć w jakąś głupią bitwę o "wyższości LCD nad plazmą".
Tak jak już pisałem, wybrałem LCD ze względu na osobiste odczucia i wybór preferowanych przeze mnie atutuów. Twój post może jednak zaciemnić trochę obraz autorowi tematu przez mity sprzed paru lat, dlatego zdecydowałem się jeszcze odpisać.
Proponuję, zanim coś napiszesz sprawdzić aktualność swoich danych, bo to, co napisałeś w sporym stopniu jest już nieaktualne...
Cytat
Kąt widzenia, musiałbyś wydać sporo kasy by mieć podobny do Plazmy
masz rację w tym względzie, że plazma w istocie MA większy kąt widzenia niż LCD. Tyle, że mi się zdarza oglądać tv pod kątami większymi niż 45st i nie zauważam zmian jakości... No, ale jeśli zwykłeś oglądać tv z prawie zerowego kąta to faktycznie, lepiej zainwestować w dobrą plazmę. Dla standardowego użytkownika telewizora w obecnym stadium technologii LCD - różnica niezauważalna i nieistotna!
Cytat
Odwzorowanie kolorów
Jak wyżej, cieszę się piękną paletą kolorów, może dla kogoś wybitnie zboczonego w tej gestii różnica byłaby znacząca. Nie dla mnie. Kiedyś bym się z Tobą zgodził, LCD-ki dużo traciły na jakości, dziś różnica bardzo niewielka
Cytat
Twoje ukochane smużenie tak samo to wada LCD
Oczywiście, że wada LCD, punkty "za wolno" wygasają, dlatego za szybko kopniętą piłką powstaje charakterystyczna smuga - trawa jest ciemniejsza niż biała piłka, punkty, które przed chwilą były białe, nie dają rady zmienić się na zielony tak szybko. Decyduje o tym konkretny parametr (prawdopodobnie- nie będę się kłócił)odświeżanie ekranu - im wyższy, tym ten efekt mniejszy... ale już o tym pisałem... prawda?

Może dobra plazma > dobry LCD, nie wiem. Wiem jedno, w "moim" przedziale cenowym w sklepie były 3-4 plazmy vs kilkaset LCD. To już powinno dać do myślenia. Zanim zaczniesz rzucać jakimiś linkami z wypowiedziami sprzed paru lat popierających Twoje wywody proponuję spacer do sklepu i obejrzenie z bliska paru telewizorów - może się okazać, że się zdziwisz - i kątem widzenia, i czernią w LCD...
Damonsson
22.11.2010, 22:50:42
Ehhh, gadasz głupoty i wiesz wszystko tylko z teorii, albo z tego co usłyszałeś.
Gdzieś w szafach, o ile nie wywaliłem mam ponad 10 stronnicową A4 dokumentacje, nad rożnicami LCD vs Plazma, wszystko sprawdzałem osobiście. Spędziłem na tym sporo mojego czasu. A Ty na podstawie wywiadu ze sprzedawcą z media markt, albo nie wiem skąd próbujesz wchodzić ze mną w dyskusję.
Skończyłem specjalizację w tej dziedzinie między innymi, a Ty próbujesz udowodnić jaki to z Ciebie znawca.
Uwierz, że gdybyś miał możliwość zestawienia 2 TV obok siebie, to mógłbyś mieć 4 dioptrię na każde oko i patrząc z daleka widziałbyś różnicę. W Marketach z reguły jest baaardzo jasno, to działa na korzyść LCD.
Owszem ja sam wybrałem LCD ze względu na cenę, ale Plazma jest o stokroć lepsza od LCD i taka jest prawda.
lDoran
23.11.2010, 07:43:46
Jakieś 2-3 lata temu pomagałem ojcu kupić telewizor, głównymi wymaganiami były małe zużycie energii, rozmiar taki żeby zmieścił się pod zabudowę, niska cena ok. 1500zł oraz miejsce produkcji. Wybór padł na jeden z modeli sharp, na tamten czas miał jedno z niższego zapotrzebowania na energię, produkcja made in japan. Jak będę sprawdzę jaki to model. Obraz HD Ready, do oglądania tv, czasami jakiegoś filmu wystarcza. Rozwój technologii jest tak szybki, że nie ma co się pchać w jakieś niewyobrażalne koszta. Co do samsungów na tamten okres były prądo żerne.
phpion
23.11.2010, 07:56:02
Ja nieco odbiegnę od tematu, ale nadal pozostając przy tematyce telewizorów. Czy ktoś z Was wie, dlaczego aktualnie praktycznie niemożliwe (albo bardzo ciężko) jest znalezienie telewizora z funkcją PIP? Jak dla mnie jest to po prostu genialne rozwiązanie, ale obecne telewizory tego nie mają, albo mają w dziwnie działającej postaci. Dla kogoś, kto nie wie co to PIP: umożliwia podgląd innego kanału w rogu ekranu. Jest to przydatne w momencie gdy oglądamy np. film na kanale X, następuje reklama, przełączamy się na kanał Y, a w rogu ekranu widzimy obraz z kanału X.
Theqos
23.11.2010, 08:44:08
Nie znam statystyk, ale wydawało mi się że większość TV ma teraz PIP. Tylko, że musisz mieć dwa sygnały np. oglądasz film na DVD i podglądasz co tam na polsacie, czy ogladasz kablówke z dekodera i podglądasz to co masz podpięte przez kabel antenowy.
I tu dochodzimy to sedna sprawy, oglądanie tv bez jakiegoś cyfrowego dekodera to jest porażka. I nie ma znaczenia czy to plazma czy lcd. Nie ma co się też kłucić co jest lepsze, bo każdy ma swoje wady i jest spory rozrzut w matrycach nawet w tych samych modelach telewizorów! Mój model samsunga (lcd) ma ze cztery różne technologicznie matryce, zależy jaka wersja nam się trafi. Dlatego to trochę bzdura kalibrowanie tv na podstawie ustawień znalezionych w necie. Już nie wspomne o tym, że sporo zależy od żródła sygnału. Mamy dwa różne odtwarzacze blu-ray i już idealne ustawienia będą się troche różnić. Więc bez kolorymetru się nie obejdzie.
Co do kątów widzenia, to nie widzę zbytnich różnic do mojego monitora na IPS, czyli jest bardzo dobrze. Na kanapie spokojnie cała rodzina może oglądać. Kolejnym ważnym elementem jest matryca "błyszcząca" czy matowa. Lustro ma lepsze odwzorowanie kolorów i lepszą czerń, no ale wiadomo musisz oglądać w przyciemnionym pomieszczeniu

Jeżeli chodzi o wielkość matrycy to zależy z jakiej odległosci i co będziesz oglądał. Zasada jest taka, przekątna tv * 1.5 w przypadku full hd (filmy na blu ray), * 1.8 w przypadku 720p (głownie kablówka HD), no i razy 2 w pozostałych przypadkach (filmy dvd, zwykła stara telewizja). Czyli jak masz 40 cali to ogladasz z 1.5 - 2 metrów.
Uwielbiam reklamy z telewizorami 600Hz

Każdy producent radzi sobie z niedoskonałosciami swoich tv jak może, ale kuźwa film w kinie ma 24Hz. Cudów nie ma. I tak jak chcemy podłączyć kompa/konsole i pograć sobie w jakiegoś CoDa to nie wyświetlimy więcej jak 60Hz. A te wszystkie wspomagacze i upiększacze trzeba wyłączyć (tzw Game Mode) bo wprowadzają niesamowitego laga (obraz musi być obrobiony przez procesor tv i te całe interpolacje klatek, a to trwa).
Ogólnie polecam modele Samsunga np C550, C650 i tak dalej jako najlepszy stosunek jakość/cena. Soniaki są droższe i nie obsługują za dobrze multimediów (mkv itp), a LG to badziew, IMHO oczywiśćie. LEDowe podświetlanie też bym sobie odpuścił bo to tylko drogie, a w jakości obrazu czasem nawet gorsze od zwykłego podświetlania. I tak najlepszą jakość ma OLED, ale to raczej 2012-13. Więc trzeba się wyluzować, brać co jest, dokupić dobry sygnał (blu ray/komp/kablowka hd), a efekt będzie taki sam jak pierwsze spotkanie z DVD

Jak ktoś ma monitor z matrycą TN to nawet większe

Można też przeglądnąć pare testów
http://www.hdtvtest.co.uk/
athabus
23.11.2010, 09:31:27
Theqos - zdaję sobie sprawę, że nastawy z internetu nie są tak dobre jak robione indywidualnie dla danego odbiornika, ale faktem też jest, że profesjonalna kalibracja w domu kosztuje około 500zł. Można kupić też kolorymetr, ale to też spore koszty. Kalibrowałem tak tylko jeden tv więc nie wiem czy ta technika jest skuteczna, ale znalazłem nastawy dla dokładnie takiego modelu jak posiadam i efekt jest bardzo dobry.
Co do samsungów to moi rodzice mają c650 (jakiś model niecałe 40"). Nie bawiłem się tym telewizorem, ale:
- fabryczne kolory to porażka. Na pierwszy rzut oka robisz wow, ale przy dłuższym oglądaniu są one po prostu nienaturalne i źle się ogląda. Myślałem na pocżątku, że nie zmienili ustawień ze sklepowych na domowe (większość producentów daje teraz osobne zestawy ustawień do sklepów i do domu), ale to były ustawienia domowe.
- ten model ma dość mocny efekt teatru - pamiętam, że kiedyś oglądałem serial i jeden odcinek akurat wypadł jak byłem u rodziców... Kurcze bardzo dziwne wrażenie - i nie jest to kwestia subiektywna, bo moja żona też to zauważyła. Słyszałem, że niektórzy lubią efekt teatru, ale mi osobiście on bardzo nieodpowiada.
Poza tym c650 to bardzo fajny telewizor - również go polecę. Nieskromnie jednak powiem, że mój sharp le 700 po skalibrowaniu zjada go na śniadanie :-) Oczywiście ma też swoje wady - np. kiepskie wykonanie wizualne, mierne głośniki etc.
Nie zgodzę się też, że ledy nie są warte swojej ceny. Wszystko zależy. Przy małym przekątnych nie warto się w nie pchać. Przy dużych przekątnych warto o tym pomyśleć, bo często różnice się zacierają, a oszczędność prądu robi się odczuwalna. Ja swojego sharpa 46" kupowałem, gdy na rynek wchodził jego ulepszony model 705. Ceny le700 spadły na tyle, że mnie telewizor kosztował tyle co adekwatny samsung bez ledów. A warto tu dodać, że sharp le700 ma pełne podświetlanie ledowe a nie krawędziowe, więc uważam, że to był dobry zakup. Jeśli jednak miałbym dopłacić 20% po to aby mieć ledy, to chyba bym się nie zdecydował.
Diwi
23.11.2010, 09:46:11
@Damonsson: miałem już odpisać na to Twoje "kpisz teoretyku", ale jak zobaczyłem jak podchodzisz do dyskusji z innymi to myślę że byłaby strata czasu.
Theqos
23.11.2010, 10:20:49
Cytat
Co do samsungów to moi rodzice mają c650 (jakiś model niecałe 40"). Nie bawiłem się tym telewizorem, ale:
- fabryczne kolory to porażka. Na pierwszy rzut oka robisz wow, ale przy dłuższym oglądaniu są one po prostu nienaturalne i źle się ogląda.
No bez kalibracji to jest nieciekawie, ale to normalne że ustawienia domyślne są takie żeby kupić ładne kolorki. Ogólnie to można się zastanowić nad zakupem kolorymetru. Jak ktoś ma ze dwa tv i parę monitorów w domu oraz parę w pracy, a lubi naturalne kolory

Do tego może się nawet zwrócić bo zawsze ktoś z rodzinki/kumpli będzie chciał zrobić tańszą kalibracje.
Cytat
- ten model ma dość mocny efekt teatru - pamiętam, że kiedyś oglądałem serial i jeden odcinek akurat wypadł jak byłem u rodziców... Kurcze bardzo dziwne wrażenie - i nie jest to kwestia subiektywna, bo moja żona też to zauważyła. Słyszałem, że niektórzy lubią efekt teatru, ale mi osobiście on bardzo nieodpowiada.
100Hz motion plus

Oczywiście można wyłączyć.
athabus
23.11.2010, 12:30:37
Z tymi kolorami to w ogóle jest paranoja. W tych domowych ustawieniach mogliby robić jakieś normalne zestawy. Ale teraz praktycznie każdy producent podbija kolory. Trochę w ogóle ciężka sprawa, bo ustawienie kolorów pod siebie nie jest takie proste jakby się wydawało. Ja ustawiając parametry swojego sharpa musiałem zmienić chyba z 20 domyślnych ustawień. Na początku próbowałem ustawić wszystko samodzielnie, ale po prostu się tego nie da zrobić na oko... To już nie te czasy, gdy był tylko kontrast i nasycenie kolorów do ustawienia.
Bez rozpiski lub profesjonalnego sprzętu chyba nie da się na przyzwoitym poziomie skalibrować telewizora.
Zresztą ta rzecz najbardziej denerwowała mnie podczas zakupu telewizora bo jak tu porównać jakość obrazu w telewizorach, gdy nie ma możliwości obejrzenia "zwykłego" obrazu. Zaryzykuję stwierdzenie, że dobrze ustawiony telewizor z niższej półki będzie lepiej się sprawował niż ten ze średniej na domyślnych ustawieniach.
Cytat(Theqos @ 23.11.2010, 10:20:49 )

100Hz motion plus

Oczywiście można wyłączyć.
Ale wtedy z kolei trochę "rwie" na szybszych scenach ;-) Podobnie mają niektóre Philipsy ponoć. Chociaż pewnie na małym ekranie z większej odległości nie będzie to jakoś przeszkadzać. Ogólnie każdy telewizor ma swoje wady/zalety - tego Samsunga na pewno bym z czystym sumieniem polecił, bo w tej cenie to dobry wybór. Alternatywnie rozważałbym jeszcze Sharpa lub Toshibe (przynajmniej na stan sprzed kilku miesięcy) - różnice cenowe i jakościowe są ogólnie bardzo małe.
Damonsson
23.11.2010, 15:01:11
Cytat(Diwi @ 23.11.2010, 09:46:11 )

@Damonsson: miałem już odpisać na to Twoje "kpisz teoretyku", ale jak zobaczyłem jak podchodzisz do dyskusji z innymi to myślę że byłaby strata czasu.
No jak można pleść takie herezję, że FULL HD jest potrzebny i widoczny jedynie w telewizorach powyżej 40 cali. Zastanów się. Nie zamierzam nawet wchodzić z Tobą w dyskusję bo o ile kolega który się kłócił, starał się jakoś obalić moje teorie na podstawie własnych doświadczeń. To Ty nagle wyjeżdżasz z najgłupszym tekstem roku.
Teoretycznie samsung powinien być najlepszą firmą bo większość TV, ma/miało dotychczas matrycę Samsunga. Ale dokładając ciekawe bajery typu PIP, obsługa USB i inne zyskują inni producenci.
Warto też zwrócić uwagę na długość gwarancji, bo znaleźć faceta w garażu naprawiającego plazmy to spory wyczyn, a w serwisach to kosztuje.
Cypherq
23.11.2010, 15:12:46
Pracuję jako doradca klienta w Toshibie i generalnie orientuję się mocno w TV, jeśli macie jakies pytania to eeee... pytajcie ;]
Mephistofeles
23.11.2010, 16:24:56
Parę razy w Media Markt spotkałem się z "3D" - moje wrażenia są jednoznaczne: jedna wielka ściema. Nie dość, że obraz jest przyciemniony, i to sporo, to jeszcze efekt 3D jest maksymalnie sztuczny, wydawało mi się, że składa się z kilku płaskich planów (akurat był jakiś teledysk, więc wyglądało to tak jakby nałożyć obraz tła, wokalisty i paru innych dodatków w różnych odległościach od widza). Być może inne są lepsze, ale to co widziałem mnie nie zachwyciło.
athabus
23.11.2010, 17:28:31
3d to fajna ciekawostka, ale nie powala. Sam nie wiem - w kinie jakoś się to ogląda, ale i tak jest efekt sztuczności - pewnie za parę lat dopracują technologię, a przede wszystkim udoskonalą sztukę kręcenia filmów 3d. Na razie wygląda to tak, że jest film kręcony metodami 2d + kilka wstawek z nalatującym obiektem, żeby ludzie poczuli efekt 3d. Telewizorów 3d nawet nie sprawdzałem, ale słyszałem, że jeszcze daleko im do doskonałości.
Swoją drogą czytałem już w jakiś tygodnikach, że oglądanie filmów 3d jest szkodliwe dla wzroku w dużych ilościach - zwłaszcza dla dzieci.
Mephistofeles
23.11.2010, 18:11:18
Problem w tym, że nawet pomimo nałożenia dwóch obrazów nadal są to obrazy płaskie a ich ostrość jest ustawiona na sztywno przez kamerę, oko nie może swobodnie akomodować i dlatego efekt jest sztuczny.
nospor
24.11.2010, 11:17:03
Dobra, zapomnijmy więc na razie o kwocie 2 tys.
Który lepszy: LED czy plazma?
ps: no i dziękuję za dotychcasowe odpowiedzi

Metlik mam jeszcze wiekszy
zordon
24.11.2010, 11:37:38
http://www.euro.com.pl/telewizory-led-lcd-...g2,do2000.bhtmlw przedziale do 2000 masz bardzo wąski wybór plazm. rtveuroagd = 6modeli. Do tego ekrany tylko >=40', co też nie do każdego pokoju. Jeśli masz jasny pokój i brak szczelnych zasłon/rolet/żaluzji lub po prostu nie chcesz w jasny dzień siedzieć w ciemnym pokoju to błyszczące ekrany odpadają.
Najlepiej sprecyzuj, jakie funkcje tv najbardziej są Ci potrzebne, najbardziej Cię interesują i podaj parę szczegółów:
- wielkość pokoju
- preferowana wielkość ekranu (wiąze się z poprzednim)
- do czego będzie Ci służył (sport, filmy akcji, wiadomości)

- jaki sygnał (kablówka analog, antena naziemna+zakłócenia, dobra jakość hd)
athabus
24.11.2010, 12:40:57
Trudno jednoznacznie określić co lepsze czy plazma czy lcd. Wszystko zależ od zastosowań. Wydaje mi się, że lcd jest lepszy do ogólnych zastosowań, czyli jako telewizor "codzienny". Plazma imho jest lepsza jako element kina domowego do oglądania filmów w zaciemnionym pomieszczeniu. Trudno jednak generalizować.
W przypadku małego telewizora i z małym budżetem osobiście stawiałbym na lcd.
B.S.
25.11.2010, 19:21:06
Mój 32'' LG zepsuł się 2 tygodnie po upływie gwarancji, 56'' LG znajomego zepsuł się po 1,5 roku, Sony kolegi śmiga już 4 lata, sąsiad Samsunga ogląda ponad 3 lata. Chyba więcej nie muszę pisać, lepiej kupić trochę droższy i dużo dłużej oglądać.
Damonsson
25.11.2010, 19:48:21
http://technowinki.onet.pl/artykuly/fakty-...50,artykul.htmlDzisiejszy artykuł. Polecam w szczególności kolegom teoretykom powyżej

A
nospor masz idealną lekturę dla siebie ;P
Autorem jest zastępca redaktora naczelnego benchmark.pl
Daiquiri
25.11.2010, 21:20:29
Cytat(Damonsson @ 22.11.2010, 22:50:42 )

Owszem ja sam wybrałem LCD ze względu na cenę, ale Plazma jest o stokroć lepsza od LCD i taka jest prawda.
Cytat(Damonsson @ 25.11.2010, 19:48:21 )

Dzisiejszy artykuł. Polecam w szczególności kolegom teoretykom powyżej

Odezwał się "praktyk plazmowy". Wybacz Damonsson, ale wychodzi na to, że sam teoretyzujesz na temat plazm.
Nospor, wiele w tym temacie zostało już napisane. Osobiście proponuję zastosować zupełnie inną strategię, mianowicie: idź do sklepu i zobacz, który TV Ci najbardziej odpowiada (obraz, obudowa, wszelkie pierdółki) a potem skonfrontuj to z danymi z sieci. Większość wad lub zalet konkretnych telewizorów to sprawa mocno indywidualna

.
Moim zdaniem warto przed finalizacją zakupu:
- poprosić o odpalenie egzemplarza, który planujesz zabrać do domu. Jedna rysa potrafi zepsuć chęć na jakiekolwiek spoglądanie w stronę telewizora. Kiedyś zdarzały się też martwe piksele (jeżeli mowa o LCD),
- dwa razy przeliczyć liczbę wyjść, żeby nie płakać z powodu jednego HDMI,
Damonsson
25.11.2010, 21:42:31
Cytat(Daiquiri @ 25.11.2010, 21:20:29 )

Odezwał się "praktyk plazmowy". Wybacz Damonsson, ale wychodzi na to, że sam teoretyzujesz na temat plazm.
"Gdzieś w szafach, o ile nie wywaliłem mam ponad 10 stronnicową A4 dokumentacje, nad rożnicami LCD vs Plazma, wszystko sprawdzałem osobiście. Spędziłem na tym sporo mojego czasu."
Jak już próbujesz tak na siłę zabłysnąć to czytaj wszystko ;]
edit: Już któryś raz zauważam na tym forum, że jeżeli ktoś ma inne zdanie niż wy, to zbieracie się w kilka osób i próbujecie narzucić swoje zdanie i zrobić wszystko by ktoś zmienił poglądy. Zresztą jestem do tego przyzwyczajony. Normalka. Polska, chrześcijanie.
-W razie wad fabrycznych obowiązuje gwarancja.
-Co do wyjść...dodatkowo warto zastanowić się czy nie przydadzą się gdzieś: z przodu/z boku. A nie tylko z tyłu i gimnastyka artystyczna w razie częstego odłączania przewodu.
Daiquiri
25.11.2010, 23:11:06
Cytat(Damonsson @ 25.11.2010, 21:42:31 )

"Gdzieś w szafach, o ile nie wywaliłem mam ponad 10 stronnicową A4 dokumentacje, nad rożnicami LCD vs Plazma, wszystko sprawdzałem osobiście. Spędziłem na tym sporo mojego czasu."
I to oznacza, że jesteś praktykiem? No chyba, że posiadasz zarówno plazmę jak i LCD. Co nie zmiania faktu, iż większość argumentów za/przeciw LCD czy Plazma bazuje na osobistych odczuciach i potrzebach. W tym temacie nie ma prawd absolutnych.

Jak już próbujesz tak na siłę zabłysnąć to czytaj wszystko ;]
W tym temacie błyszczysz tylko Ty i Twoje "plazma, plazma, plazma". Nie ważne jaki ktoś ma budżet, nie ważne jakie potrzeby - ważne, ze plazma.

edit: Już któryś raz zauważam na tym forum, że jeżeli ktoś ma inne zdanie niż wy, to zbieracie się w kilka osób i próbujecie narzucić swoje zdanie i zrobić wszystko by ktoś zmienił poglądy. Zresztą jestem do tego przyzwyczajony. Normalka. Polska, chrześcijanie.
W tym temacie jedna osoba nazywa ludzi preferujących LCD nad Plazmę głupimi. Byłeś to Ty, a teraz udajesz męczennika.

-W razie wad fabrycznych obowiązuje gwarancja.
Tylko jak udowodnić, że rysa to nie wynik Twojego działania, tylko "już była"... Poza tym, po co jeździć wkoło ze sprzętem?
Damonsson
26.11.2010, 00:23:48
Cytat(Daiquiri @ 25.11.2010, 23:11:06 )

I to oznacza, że jesteś praktykiem? No chyba, że posiadasz zarówno plazmę jak i LCD. Co nie zmiania faktu, iż większość argumentów za/przeciw LCD czy Plazma bazuje na osobistych odczuciach i potrzebach. W tym temacie nie ma prawd absolutnych.
W tym temacie błyszczysz tylko Ty i Twoje "plazma, plazma, plazma". Nie ważne jaki ktoś ma budżet, nie ważne jakie potrzeby - ważne, ze plazma.
W tym temacie jedna osoba nazywa ludzi preferujących LCD nad Plazmę głupimi. Byłeś to Ty, a teraz udajesz męczennika.
Tylko jak udowodnić, że rysa to nie wynik Twojego działania, tylko "już była"... Poza tym, po co jeździć wkoło ze sprzętem?

Przez 2 dni stały 2 telewizory LCD, oraz 2 telewizory plazmowe, w pomieszczeniu domowym. Do dyspozycji miałem wszystkie możliwe przewody dające się podłączyć do danych telewizorów, głośniki dające możliwość podłączenia się do danych telewizorów, tuner satelitarny do telewizji satelitarnej, antenę zwykłą do odbioru 5 programów, tuner DVD, tuner BLUE-RAY. Filmy w których była przewaga jasnych kolorów, filmy w których przewaga była ciemnych, koncerty wykorzystujące konfigurację głośników (przykładowo w tylnym prawym słyszysz tylko gitarzystę itp.), relacje z meczu tenisa gdzie, mamy chyba największy możliwe smużenie piłeczki tenisowej. Po prostu otrzymałem wszystko, aby w każdy sposób przetestować dany telewizor. Poprzez podłączenie miernika miałem bez przerwy podgląd na pobór prądu. Dużo by tego wymieniać, wymieniłem tylko te najważniejsze. Teraz rozumiesz? Czy mam Ci to jeszcze narysować?
Wcześniej napisałem, że sam wybrałem LCD, ze względu na koszta i stwierdziłem, że głupcem jest ten kto nie patrząc na koszta kupuję LCD zamiast Plazmy bo uważa za lepsze. Nie chce mi się już samego siebie cytować bo to robi się nudne.
To było w odniesieniu do innych tematów także. Nie udaję męczennika, stwierdzam to co zauważyłem.
Hmmm...serwisy gwarancyjne są przyjazne klientowi, aż za bardzo uwierz. Bynajmniej elektroniczne.
Temat zszedł na drugi plan widzę...a szkoda, bo bardzo ciekawy.
nospor
26.11.2010, 07:35:14
Tak troszke mnie zaskoczyliście zwrotem "wyjście HDMI" w telewizorze? To literówka? Bo obaj popelniliscie tę literówkę i już nie wiem.... sądziłem, że telewizor ma "wejscie HDMI" a nie "wyjście HDMI"
Wykrywacz
26.11.2010, 09:15:31
A tak z ciekawości jak to jest z telewizorami LED, niby mam w lapsie ledowy wyświetlacz obraz jest fajny ale to 17 cali

(lepszy niż monitor lcd 22) a nie powiedźmy 37, w telewizorze.
Cypherq
26.11.2010, 09:18:56
Nie wiem gdzie będziesz kupował TV, ale upewnij się, ze na pewno nie stał on na wystawie. Nie daj sobie też wmówić, że stoi na niej krótko. Nie bierz LG, nie ważne co mówi sprzedawca. Pracowałem w Euro i zgadnij jaka marka wracała najczęściej do reklamacji (czasem po 2 tygodniach!). Normalnie powinieneś liczyć wielkość telewizora i odległość od niego w stosunku około 10 cali na 1 metr, ale przy 100 Hz odległość ta nieco się zmniejsza, oczy się tak nie męczą.
Przynieś własny materiał, który chciałbyś zobaczyć w sklepie. Większość sklepów nie może puszczać własnych materiałów oprócz demówki, za to nie powinno być problemu z podłączeniem do wybranego telewizora odtwarzacza DVD czy BlueRay i odpalenia Twojej własnej płytki. Możesz też poprosić o włączenie filmu np. z pendrive'a.
Zwróć uwagę na to, czy chcesz zawiesić czy postawić TV. Jeżeli masz zamiar go wieszać, zastanów się jak ustawione są najważniejsze porty (bokiem czy do tyłu).
Co jeszcze...
Z LCD LED polecałbym Samsungi, to kosmiczna czołówka, aczkolwiek serie 6000+ nie mają w ogóle złączy Euro, gdyby Ci takowy był jednak potrzebny. Są oczywiście przejściówki na HDMI itp., ale być może Cię to zainteresuje.
Najnowsze LG (te płaskie) strasznie się przegrzewają.
Z Toshiby polecam tylko serię WL753.
Sprzedawca na pewno zaproponuje Ci także listwę przepięciową, płacą mu za to - niewątpliwie akurat listwa jest przydatna.
Jeśli jesteś zainteresowany jakimś konkretnym modelem, możesz podrzucić go tutaj, jeżeli miałem z nim do czynienia (na 90%), opowiem Ci czy warto, czy nie i czy miałem z nim jakieś przygody w pracy.
Plazma vs LCD - oczywiście, plazma zje LCD na śniadanie, ale np. Sharpy z podświetlaniem całej matrycy (tym LEDowym) spokojnie postawiłbym na równi z najnowszymi plazmami Samsunga.
@Damonsson
Pomijając historię o tym, jak w jednym pomieszczeniu domowym udźwignąłeś 4 telewizory, głośniki ("głośniki dające możliwość podłączenia się do telewizorów" - WTF?), dwa odtwarzacze i tuner oraz antenę wydaje mi się zwyczajnie naciągana - nie wnikam, może mówisz prawdę, nie obchodzi mnie to zbytnio - weź to pod uwagę, zanim zaczniesz się spinać. Ale do czego zmierzam. W pracy, związanej tylko i wyłącznie z telewizorami, gdzie niewątpliwie miałem do dyspozycji więcej telewizorów i materiałów, nigdy nie widziałem smugi lecącej za piłeczką tenisową. Za jakąkolwiek piłeczką. Za czymkolwiek. Może w modelach sprzed 3-4 lat, ale jeżeli takie testowałeś w domowym zaciszu to o czym mówimy.
Daiquiri
26.11.2010, 09:42:42
@Damonsson - jeżeli dwa dni z tv plazmowym i LCD w "jednym pomieszczeniu domowym" czynią z Ciebie praktyka to ja nie mam więcej pytań. Mamy zupełnie odmienne zdanie na temat praktyki. I nie masz co się silić na złośliwość - prawda jest taka, że osoby preferujące LCD są dla Ciebie głupie. A to tak jakby nazywać głupcem kogoś kto preferuje Gimpa nad Photoshopa.
Co do gwarancji... zrozum, że choćby nie wiem jak dobrze była realizowana, myślę że nikt nie widzi przyjemności w jeżdżeniu wkoło po mieście. Zwłaszcza, gdy można było tę sprawę załatwić na miejscu.
@nospor wejście, wejście!
nospor
30.11.2010, 12:25:04
http://www.euro.com.pl/telewizory-led-lcd-...html#content_3cTen telewizor to jest LED czy OLED?
Wszedzie pisze LED, gdzie nie spojrze to LED. Są gdzies OLED?
Damonsson
30.11.2010, 12:33:05
Zakładam, że nie stać Cię na OLED

30" w granicach 25 tysięcy PLN
nospor
30.11.2010, 12:52:12
acha....
Theqos
30.11.2010, 12:53:41
Gdzie widziałeś 30 calowe OLEDy za 25k PLN? Jedyne co w polsce udało mi się znaleźć to 15 calowy LG za 8k.
Damonsson
30.11.2010, 13:09:15
W tym roku czy w następnym LG ma wprowadzić do seryjnej sprzedaży 31 czy tam 32 calowego OLEDa. Za bagatela ponad 5tysięcy funtów.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.