Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: systemy liczbowe - przeliczanie
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
aleo
Witam

Jak na kartce przeliczyć powiedzmy 200 z systemu dzisiętnego na trójkowy? itp?

Umiem przeliczać tylko z dziesiętnego na dwojkowy i na odwrót, ale w necie nie mogę znelźć jak przeliczać na trójkowy
l0ud
Ja to robiłem tak:

- zapisz od prawej do lewej wszystkie potęgi liczby 3 dopóki kolejna potęga jest mniejsza albo równa danej liczbie

Kod
81  27  9  3  1

- Zaczynamy od potęgi o wartości 81

- teraz po kolei: sprawdź ile razy w liczbie 200 mieści się 81.

- 2

- zapisz to 2 pod 81

Kod
81  27  9  3  1
2

Następnie od 200 odejmujemy aktualną wartość potęgi * tyle ile razy wystąpiła czyli 81 * 2 = 162

200 - 162 = 38

No i zaczynamy od początku... Aktualna potęga to ta o wartości 27

W 38, 27 mieści się 1 raz...

Kod
81  27  9  3  1
2    1

no i tak dalej aż dojdziemy do końca:

Kod
81  27  9  3  1
2   1   1  0  2

Gdzie 21102 to wynik przeliczania tej liczby smile.gif

Można jeszcze zapisywać od końca kolejne reszty z dzielenia aktualnej liczby przez 3, ale myślę, że to gorsze rozwiązanie "na kartkę".

Jak coś pomyliłem to proszę o poprawę, bo już dawno tego nie robiłem smile.gif
Mephistofeles
Taki sposób działa dla każdego systemu smile.gif.
marcio
Cytat
Można jeszcze zapisywać od końca kolejne reszty z dzielenia aktualnej liczby przez 3, ale myślę, że to gorsze rozwiązanie "na kartkę".

HIhi ja wlasnie tak robilem na sprawdzianach i pan chcial jakies dziwne metody dzielenia/mnozenia systemu binarnego i mu nie pasowalo ze ja to zrobilem inna metoda winksmiley.jpg

Ale tak ogolnie to obydwie metody sa rownie latwe ;]
Fifi209
Dwa opisane wyżej algorytmy są całkiem różne i sposób ich implementacji może znacznie poprawić lub też pogorszyć ich wydajność - mam tutaj na myśli, że jeden z algorytmów będzie działał szybciej, przy założeniach że oba będą napisane optymalnie.
marcio
Cytat(fifi209 @ 27.11.2010, 13:13:25 ) *
Dwa opisane wyżej algorytmy są całkiem różne i sposób ich implementacji może znacznie poprawić lub też pogorszyć ich wydajność - mam tutaj na myśli, że jeden z algorytmów będzie działał szybciej, przy założeniach że oba będą napisane optymalnie.

Nie bardzo kumam chodzi o przeliczanie na kartce wiec co do tego ma implementacja algorytmu?Moze mi wytlumaczysz?
Tutaj raczej bardziej chodzi o nasze zdolnosci "matematyczne" i szybkosc myslenia ;p
Pawel_W
przelicza się tak samo jak z dziesiętnego na binarny, tylko nie bierzesz reszty z dzielenia przez 2 tylko 3 smile.gif
ano
Masz tutaj skrypt z kursu "Organizacja Systemów Komputerowych". Jest w nim wszystko o systemach liczbowych (przeliczanie, operacje arytmetyczne, kodowanie itp) - http://156.17.100.89/~krzys/antek/Skrypt.pdf
Ja polecam metodę ilorazowo-iloczynową, albo różnicową - są chyba najłatwiejsze.
mike
Boże Ty widzisz a nie grzmisz. Forum informatyków i wątek jak przeliczyć systemy liczbowe.
~ aleo wstydu nie masz? Ja bym się wstydził pytając o takie coś w chwili kiedy param się programowaniem.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.