Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MySQL]Problem ze skryptem rejestracji
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
plcm
Witam mam problem tworząc skrypt rejestracji pojawia mi się błąd
" Warning: mysql_num_rows(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in C:\Program Files\WebServ\httpd\register.php on line 19
Wystšpił błšd"

skrypt
  1. <?php
  2.  
  3. require('conn.php');
  4.  
  5. if (isset($_POST['konto']) and isset($_POST['password']) and isset($_POST['password2']))
  6.  
  7. {
  8.  
  9. if ($_POST['password']==$_POST['password2'])
  10.  
  11. {
  12.  
  13. $konto = mysql_real_escape_string (trim($_POST['konto']));
  14.  
  15. $password = sha1(mysql_real_escape_string (trim($_POST['password'])));
  16.  
  17. $ile =mysql_query("SELECT * FROM `user` WHERE login = '$konto'");
  18.  
  19. $ile = mysql_num_rows($ile);
  20.  
  21. if ($ile==0)

W lini 19 mam "$ile = mysql_num_rows($ile);"

Czy mógłby mi ktoś pomóc z tym?
thek
Pomóc? Tak. Ale dopiero gdy zaczniesz sam coś robić. Bo oznacza ten błąd zawsze jedno i to samo - albo spaprane połączenie z bazą, albo spaprane zapytanie. Sam dojdź które z nich... Jak? Masz przyklejony temat "Jak zadawać pytania" i tam opis jak skrypty się debuguje. Czekam na wyciągnięte wnioski.
plcm
Ok dzięki za info, problem był w innym pliku install.php i juz wszystko działa, jaka radość biggrin.gif
thek
Mam nadzieję, że wnioski wyciągnięte z przeczytanego tematu, który podałem, przydadzą Ci się w dalszej karierze programistycznej. To takie mini kompendium "Jak samemu znaleźć i zdiagnozować błąd?" Na nasze nieszczęście wielu nie potrafi nawet po przeczytaniu samemu zdiagnozować problemu lub tematu nawet nie czyta...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.