Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][MySQL]Import znaku "<" do MySQL
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
lucasville
Witam.

Chcę zaimportować do tabeli w MySQL dane z pliku .csv. Wszystko jest ok, dopóki nie próbuję w jednej z importowanych kolumn dodać znak '<'. Wtedy pojawia się błąd.

Będąc dokładnym chcę zaimportować do bazy danych taki tekst: "<a href="http://przykladowa.strona.pl">Kliknij mnie</a>".

Jak mogę rozwiązać ten problem? Błąd w phpmyadmin jest taki: Niewłaściwa liczba pól w linii 1 danych wejściowych CSV."

Pozdrawiam
Lucas
Kujski
Co do problemu nie bardzo mam pojęcie jak go rozwiązać jednak w takiej postaci jak podałeś nie powinno się przetrzymywać linków w bazie danych ze względow bezpieczeństwa.
Adiqus
Jeżeli pole w tabeli jest typu varchar, to w takim wypadku proponuję je zmienić na typ text. Może to pomoże ... Powinno pomóc, znaczy się ...
lucasville
Kujski, możesz rozwinąć temat? Dodatkowo dodam, że linki to są podstrony do mojej strony. Tzn. ostatecznie link wygląda:
Kod
/podstrona

Adiqus to też nie pomogło (zmiana na text). Pomogło za to zmienienie w Notepad++ kodowania z ANSI na UTF-8 bez DOM. I usunąłem dodatkowo " przed i za linkiem.
Ostatecznie pole w .csv to:

Kod
<a href=/podstrona1>Kliknij mnie</a>

Dzięki za odp.
Kujski
Coś takiego znalazłem może Ci pomoże: http://forum.php.pl/lofiversion/index.php/t164050.html

Jeżeli chodzi o zapis linków w bazie danych to chodzi o bezpieczeństwo (kiedyś o tym czytałem) - nie powinno zapisywć się wyrażeń typu
  1. <a href="janek.pl/strona.php">klikaj</a>
w bazie, ponieważ jest to potencjalna ścieżka szybkiego dostępu dla ludzi z branży smile.gif

Przykładowo w bazie przechowujesz tylko jakiś człon typu "strona" a resztę zamykasz w funkcji linki w php, która dopisuje odpowiednio całość wyrażenia.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.