Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Pytania początkującego ;)
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Michal2451
Cześć!
Pomyślałem, że zamiast tworzenia paru tematów dziennie, zrobię jeden i tutaj będę zadawał pytania winksmiley.jpg

Więc... pierwsze pytanie/problem.
Co zrobić żeby liczba w pewnym polu zwiększała się o 1?
Chciałbym zrobić ocenianie na stronie, że jeśli osoba kliknie fajne to w kolumnie ocena i pewnym wierszu wartość np. 0 zwiększy się o 1.
Wiem, że trzeba użyć $ocena++ czy jakoś tak, tylko w jaki sposób? smile.gif

__
kolejne pytania/problemy zapewne niebawem tongue.gif (oby nie winksmiley.jpg )
sweter
  1. UPDATE tabela SET ocena=ocena+1 WHERE id_rekordu=345
Michal2451
Dzięki winksmiley.jpg A jak mógłbym zrobić, aby 1 osoba mogła tylko raz ocenić 1 rekord?
amii
Możesz to zrobić albo tak, że pobierasz $_SERVER['REMOTE_ADDR'] (czyli IP-ek) dla każdego usera, który oceniał a następnie sprawdzasz czy wartości tej nie ma w bazie jeśli jest to po prostu nie uaktualniasz.
Michal2451
Hmmm... lecz jak to do bazy wstawić?
Póki co nie ma logowania i rejestracji na stronie, więc myślę, że to powinno być w rekordzie który oceniają tylko jak to zrobić? :/

@edit
Jeśli ktoś nie wie to mam kolejne pytanie.
Jak zrobić, aby na stronie wyświetliło się 10 rekordów. Np. są strony i na jednej stronie chciałbym wyświetlić rekordy od 1 do 10, a na drugiej od 11 do 20 i tak dalej. Dodam, że chciałbym to bez użycia pola z auto_increment i wyświetlanie po kolei, bo jak usunę rekord to reszta nie zmienia swojego ID tylko idzie dalej i przez to by był błąd albo wyświetlone tylko 10 rekordów na stronie.
@edit2
Próbowałem według paru poradników stronicowania i nic sad.gif Mógłby ktoś pomóc zrobić stronicowanie z tym kodem? (do portalu z życzeniami na każdą okazję tongue.gif)

1. <?php include('config.php');
  2.  
  3. mysql_select_db('xxx_xxx');
  4.  
  5. $zapytanie = "SELECT `id`,`zyczenia`,`autor`,`kategoria` FROM `zyczenia`";
  6. $idzapytania = mysql_query($zapytanie);
  7. while ($t = mysql_fetch_row($idzapytania)) {
  8.  
  9. echo "
  10.  
  11. <div id=example class=post>
  12. <h2 class=title>Życzenia $t[3]</h2>
  13. <h3 class=date><span class=month>Ocena</span> <span class=day>0</span></h3>
  14. <div class=meta>
  15. <p>Kategoria $t[3]<br>
  16. Dodał: $t[2] </p>
  17. </div>
  18. <div class=story>
  19. <p> $t[1] </p> </div> </div>
  20. "; }; ?>
amii
Cytat
Hmmm... lecz jak to do bazy wstawić?
Póki co nie ma logowania i rejestracji na stronie, więc myślę, że to powinno być w rekordzie który oceniają tylko jak to zrobić? :/

Tworzysz sobie input z atrybutem hidden coś w tym stylu, następnie wstawiasz to pole do bazy razem z poprzednim rekordem.
<input type="hidden" name="adres" value="<?php echo $_SERVER['REMOTE_ADDR'];?>" />

Cytat
Jak zrobić, aby na stronie wyświetliło się 10 rekordów.

Polecam skrypt nospora sam używam i działa znakomicie -> stronicowanie
Michal2451
Ok, dzięki. Teraz mam kolejne pytanie i to chyba najważniejsze, bo tego nie mogę pojąć tongue.gif

Jak zrobić, że jak jakaś osoba rejestruje się to powstaje nowy plik albo coś z jego profilem.
Tak jak np. na youtube jest link youtube.pl/NazwaUsera i tam są informacje o nim.
Jak takie coś zrobić?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.