Otóż stworzyłam bazę danych w formacie .mdb. Ma pięć kolumn - klub, drink, cena, składnik 1, składnik 2.
Chcę teraz zrobić na stronie internetowej (konkretniej w drupalu) wyszukiwarkę drinków wg maksymalnej ceny.
Oto kod:
<table border="1"> <tr> <th>Klub</th> <th>Drink</th> <th>Cena</th> <th>Składnik 1</th> <th>Składnik 2</th> </tr> <?php // polaczenie z baza danych include_once('adodb5\adodb.inc.php'); $db = NewADOConnection('access'); $db->Connect('Driver={Microsoft Access Driver (*.mdb)};Dbq='. // polecenie SQL $drink = $_REQUEST['drink']; $cena = $_REQUEST['cena']; $sql = "select * from drinki where drink like '$drink%' and cena <= $cena"; $rs = $db->Execute($sql); // odczyt danych while (!$rs->EOF) { $rs->MoveNext(); } $db->Close(); ?> </table>
a to błąd, który nie daje mi żyć:
Fatal error: Call to a member function Fields() on a non-object in C:\bin\apache22\htdocs\includes\common.inc(1695) : eval()'d code on line 29
Czy może mi jakaś dobra dusza wytłumaczyć gdzie jest błąd i co spartaczyłam? I w ogóle co znaczy ten błąd? Będę wdzięczna:)
I tak w sumie skąd wzięła się ta cała ścieżka C:\bin\... skoro nawet mój komputer jej nie posiada?