Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL] Nazwa tabeli jako link
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
speedy0
Witam , mam pytanie.

Mam stronkę gdzie w bazie danych jest tabela potwory , chciałbym zrobić, żeby gdy kliknę w nazwę potwora przejdzie mi do dalej strony gdzie będę miał wypisane cechy. Żebym nie musiał tworzyć za każdym razem pliku i wywoływać ręcznie wyników z bazy. Dziękuje smile.gif
Ulysess
a po co Ci do tego nazwa tabeli..

dajesz zapytanie select które w pętli while wyswietla tam jakies dane np nazwe potworka jakies dane i link w którym znajdu sie id potworka. po kliknieciu przechodzi do innej podstrony (lub tej samej) i wyswietla szczegolowe dane
speedy0
Eeee można jaśniej ? :} w końcu to "przedszkole"
skowron-line
Cytat(speedy0 @ 29.12.2010, 14:56:07 ) *
Witam , mam pytanie.

Mam stronkę gdzie w bazie danych jest tabela potwory , chciałbym zrobić, żeby gdy kliknę w nazwę potwora przejdzie mi do dalej strony gdzie będę miał wypisane cechy. Żebym nie musiał tworzyć za każdym razem pliku i wywoływać ręcznie wyników z bazy. Dziękuje smile.gif

To pokaż co udało CI się do tej pory zrobić.
Ulysess
robisz tak:
  1.  
  2. if(!empty($_GET['opis']))
  3. {
  4. // w tym miejscu będzie dokladny opis potworka czy co tam chcesz.
  5. $id = abs($_GET['opis'])
  6. // pobierasz dane potworka z danej tabeli w warunku dając $id -> id potworka
  7. }
  8. else
  9. {
  10. // tutaj część kodu odpowiadająca za wyświetlenie listy potworków czyli np nazwa jakieś dane link do opisu
  11.  
  12. }

trudne to nie jest ale jeśli liczysz że ktoś za Ciebie napisze -> zapomnij winksmiley.jpg
Mephistofeles
Po co bierzesz wartość bezwzględną z id?
Ulysess
zawsze używam abs przy filtracji zmiennej z formularza/GET . przecież id nie będzie na -
Mephistofeles
A jak będzie? Powinieneś raczej wywalić błąd, a nie dopuszczać to jako prawidłowy identyfikator.
Ulysess
no to jeśli id ma mieć wartośc - to niech użyje INT zamiast ABS.. ja zawsze używam ABS bo nigdy id na podstawie którego szukam/pobieram nie ma wartości ujemnej.
speedy0
dziękuje smile.gif wszystko działa tongue.gifP
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.