Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Wypożyczanie i zwroty
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
webmaniak
Witam!
Mam następujący problem.
Chce zrobić wypożyczalnie narzędzi i ich zwrot.
Mam tabelę rejestracja, gdzie jest lista pracowników, jest też tabela narzędzia.
Tabela narzędzia ma strukturę
id_narzedzia
nazwa
ilosc

Teraz myślałem stworzyć tabelę wypożyczenia o strukturze
id_wpozyczenia
id_narzedzia
id_pracownika
ilosc_wypozyczen

Dalej chciałem w formularzu dać pole z nazwą narzędzia-checkbox, i obok ilość sztuk, dane pracownika byłyby wczytywane ze/na podstawie zmiennych sesyjnych. Do tabeli wypozyczenia beda dodawane informacje, a pole ilosc wypozyczen bedzie roznica miedzy ilosc a ilosc_wypozyczen.

Moje pytanie brzmi. Czy dobrze myślę, czy ten sposób będzie dobry, jakie Wy znacie sposoby na zrobienie takiej wypożyczalni? Dalej, jak zrobić zwroty, bo o ile mam jakiś pomysł na wypożyczenia to na zwroty żadnego.
Jeśli coś niejasno wytłumaczyłem to mogę opisać, na razie mój pomysł jest taki jak opisałem.
Proszę o pomoc.
Ulysess
hmm a może jeszcze 3 tabela w której były by trzymane nazwy narzędzi i w takim przypadku
lista_narzedzi ->
- id_narzedzia
- nazwa_narzedzia
narzedzia ->
- id_narzedzia
- ilosc
wypozyczenia ->
-id_wypozyczenia
-id_narzedzia
-id_pracownika
-ilosc_wypozyczen
i może data wypozyczenia questionmark.gif

daros17
Co do zwrotów, to możesz w tabeli wypożyczenia zrobić np tak, że jeśli user wybierze "box" który wcześniej edytował i kliknie na wyślij to wówczas zrób kasowanie rekordu z tabeli wypożyczenia.

webmaniak
Cytat(Ulysess @ 29.12.2010, 20:13:31 ) *
hmm a może jeszcze 3 tabela w której były by trzymane nazwy narzędzi i w takim przypadku
lista_narzedzi ->
- id_narzedzia
- nazwa_narzedzia
narzedzia ->
- id_narzedzia
- ilosc
wypozyczenia ->
-id_wypozyczenia
-id_narzedzia
-id_pracownika
-ilosc_wypozyczen
i może data wypozyczenia questionmark.gif

Dziękuję

Cytat(daros17 @ 29.12.2010, 20:19:54 ) *
Co do zwrotów, to możesz w tabeli wypożyczenia zrobić np tak, że jeśli user wybierze "box" który wcześniej edytował i kliknie na wyślij to wówczas zrób kasowanie rekordu z tabeli wypożyczenia.

I jak rozumiem wraz z usunieciem mam zmieniac ilosc narzedzi?? Dziękuję za szybką pomoc.
daros17
No tak powiedzmy narzędzia "box" masz 5 i wypożyczyło je 2 osoby więc musisz odjąć od tych 5 te 2 produkty, a jak oddadzą to liczba musi znów być 5.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.