Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Wyświetlanie wyników dopasowanych do kategorii
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
andrzejlechniak
Hej. Wiem, że może się powtarzam, bo niedawno podobny wątek rozpocząłem, ale nadal nie potrafię sobie z tym poradzić. Chodzi o to, że chcę zrobić komunikat błędu, który będzie informował użytkownika, że nie ma dopisanych wyników do odpowiedniej kategorii. Teraz mam tak, że za każdym razem wyświetla wynik, tzn. jest komunikat 'jest'. Działa tak, nawet gdy jest kategoria a nie ma przypisanych do kategorii wyników, a mnie chodziłoby o to, aby nawet jak jest kategoria a nie ma wyników, to aby w takim wypadku wyświetlał się komunikat: nie ma wyników. Zrobiłem coś takiego:

1. $idCat=(int)$_GET['id_kategorii'];
  2.  
  3. $kat_produktow = mysql_query('SELECT p.id pid, p.projekt pprojekt, p.wiadomosc pwiadomosc, k.id kid, k.opis kopis, k.nazwa knazwa FROM kategoria_projektow k '.
  4. 'LEFT JOIN projekty p ON p.id_kategorii = k.id WHERE k.id= '.$idCat.' ORDER BY k.nazwa ASC, p.projekt ASC');
  5. if(mysql_num_rows($kat_produktow)==0) {
  6. echo 'Nie ma wyników';
  7. }
  8. else {
  9. echo 'jest';
  10. }

ale coś chyba tu schrzaniłem...
potreb
A dlaczego nie tak? Jeżeli masz w pętli np zmienną $row, to po pętli sprawdzasz czy istnieje zmienna:
  1. if(!isset($row['id'])) {
  2. echo 'Brak wpisów dla tej kategorii';
  3. }
andrzejlechniak
Już zajarzyłem, dzięki...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.