Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][HTML]Upload obrazków
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Otto
Witam... Właśnie próbuje zrobić upload obrazków i mam taki problem, chciałbym aby można było uploadować obrazki w określonych formatach tj. png, jpg, gif. Wiem że można to zrobić po stronie php żeby odrzucało takie pliki ale chciałbym tak aby podczas wybierania obrazka do wyboru były by tylko te o wyżej określonych formatach. Czy da się to zrobić w samym php lub html? Wspomnę że szukałem w google ale niestety nie znalazłem choć może za mało szukałem.
potreb
Jest niby taki atrybut jak: Accept
Nie wiem czy działa bo i tak musisz później sprawdzać czy to jest obrazek czy nie, sprawdzając typ mime pliku.
bigbadcompany
Odradzam korzystania z accept, dzięki temu atrybutowi i czasem źle nadanym prawom na foldery śmigają rozrastają się najgorsze ustrojstwa po ftp.
Nigdy nie wierz niczemu co można kontrolować po stronie użytkownika. Potwierdzaj takie rzeczy jedynie po stronie serwera. Rozwiązanie phpowe według mnie najlepsze, nie ma jednak żadnych przeciwwskazań by móc skorzystać z innych języków programowania.

Podpowiedź:

1. $p_typ=$_FILES['plik']['type'];
  2. if( strpos( $p_typ, 'image/jpeg' ) === false )
  3. die( 'Wybrany plik nie plikiem jpg.' );

Taki kawałek z tego co sam pisałem smile.gif
Otto
Zrobiłem coś takiego

1. if ($typ != "image/png" && $typ != "image/jpeg" && $typ != "image/gif" && $typ != "image/bmp") {
  2. die(header('location:image_upload.php'));
  3. }
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.