Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Operatory bitowe
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
crazy_programmer
Witam wszystkich. Na wstępię chciałbym się przedstawić. Mam na imię Wojtek. Od wczoraj zacząłem naukę PHP. W stopniu b. dobrym opanowałem XHTML i CSS więc przyszedł czas na PHP i za jakiś czas MySQL. Jestem w trakcie pochłaniania wiedzy z książki "PHP i MySQL Tworzenie Stron WWW Vademecum Profesionalisty Wydanie III". Muszę powiedzieć, że książka jest super. Bardzo przyjemnie się ją czyta i co najważniejsze łatwo jest mi zrozumieć zawarte w niej pojęcia smile.gif Mam do was pytanko. Jestem na etapie przerabiania operatorów języka PHP. Możecie mi wyjaśnić do czego przydają się "operatory bitowe"?
Hoku
do operowania na bitach, bardzo rzadko używane w php.
thek
Operatory bitowe to pojęcie, którego zapewne przez jeszcze długi czas nie będziesz musiał znać. Są one wykorzystywane niezbyt często z racji tego, że operujesz nie na zmiennych ale ich bitowej reprezentacji. Najczęściej można się spotkać z nimi w przypadku optymalizacji różnych algorytmów. Jednymi z najbardziej znanych przykładów zastosowania są szybkie mnożenie czy maski bitowe XOR. Ale jak wspomniałem, są one na tyle rzadko stosowane w czasie pisania aplikacji, że raczej albo niemal do tego nigdy albo bardzo rzadko sięgniesz.
crazy_programmer
Dzieki wszystkim za odpowiedzi i wyjasnienie smile.gif

P.S
Przepraszam za literowki. Pisze ze szkolnego komputera w szkole (nie mieszkam w Polsce)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.