Czy spotkaliście się może z problemem (a sądzę że tak) podczas przesyłania zdjęć JPG i tworzenia miniaturek, aby zdjęcie o określonych rozmiarach (szerokości) np. ok 4500 px lub większe powodowało przerwanie skryptu i błąd.
Oto fragment kodu, który obrabia przesyłane zdjęcia:
$foto = imagecreatetruecolor($szer_big, $wys_big); $source = imagecreatefromjpeg($lokalizacja); imagecopyresampled($big, $source, 0, 0, 0, 0, $szer_big, $wys_big, $wymiar[0], $wymiar[1]); imagejpeg($big, $lokalizacja, 90)
W czym rzecz.
Testowałem przesyłanie fotek o różnych wagach (1, 2, 5, a nawet 8MB) i ponieważ tak mam serwer ustawiony że mogę przesyłać dość duże pliki to i różne rozdzielczości mają prawo się pojawić. I tutaj zaczynają się schody. Pliki o szerokości do ok. 4200px niezależnie od wagi przesyłają się ładnie, miniaturki tworzone są poprawnie. Dopiero przy próbie wysłania zdjęcia powyżej tych rozmiarów skrypt się wysypuje i co najlepsze nawet nie dostaję żadnego komunikatu błędu a jedynie białe tło przeglądarki.
W czym rzecz? Czy GD2 ma jakieś ograniczenia co do szerokości obrabianych plików czy może moim skryptom czegoś brakuje?
Jeśli problem się już pojawił na forum, a mi nie udało się znaleźć konkretnego postu proszę odeślijcie mnie do niego.
Z góry dzięki