Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Java][MySQL]Problem z podłączeniem się do MySQL z Javy
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
sebap123
Od pewnego już czasu mam problem z podłączeniem swojej aplikacji desktopowej napisanej w Javie do bazy danych MySQL.Niby podałem całą instrukcję wymaganą do podłączenia:
Kod
jdbc:mysql://server.pl:3306/Baza

ale nadal wywala mi błąd, że nie może się podłączyć. Ta wersja jest skrócona, bo już z braku pomysłów chciałem podłączyć się przez kreator NetBeans, ale też to nic nie dało. Mam zainstalowany też mysql-connector pobrany ze strony mysql.
Tak więc moje pytanie, czy to może być wina moja, czy firmy hostingowej (active24) i to do niej mam się zgłosić? A może jest jeszcze jakaś inna opcja, aby podłączyć się do bazy danych, bo bardzo mi na tym zależy.
Albo ktoś mógłby mi podesłać działający programik i bym sprawdził, bo może gdzie indziej jeszcze leży błąd (chociaż nie ukrywam, że nie wiem już gdzie).

Może mi ktoś coś doradzić?
Crozin
1. Jak rozumiem baza danych jest na zewnętrznym serwerze, tak? Jeśli tak, to czy jest ona skonfigurowana w sposób pozwalający na połączenia z zewnątrz?
2. Jaki wyjątek jest wywalany?
3. Pokaż kod.

Najprostszy kod z wykorzystaniem JDBC:
  1. import java.sql.Connection;
  2. import java.sql.DriverManager;
  3. import java.sql.ResultSet;
  4. import java.sql.Statement;
  5.  
  6. public class JDBCConnection {
  7. public static void main(String[] args) {
  8. try {
  9. Class.forName("com.mysql.jdbc.Driver").newInstance();
  10. Connection conn = DriverManager.getConnection("jdbc:mysql://localhost/db_name", "username", "password");
  11.  
  12. Statement statement = conn.createStatement();
  13. ResultSet rs = statement.executeQuery("SELECT * FROM tbl_name");
  14.  
  15. while (rs.next()) {
  16. String colName = rs.getString("col_name");
  17.  
  18. System.out.println(colName);
  19. }
  20. } catch (Exception e) {
  21. e.printStackTrace();
  22. }
  23. }
  24. }
sebap123
1. Tak jest na zewnętrznym serwerze. Nie wiem, czy jest skonfigurowana tak, żeby można było się łączyć z zewnątrz. Jak mogę to sprawdzić, ew. o co spytać się dział techniczny?
2. co do błędu to jest coś takiego:
Cytat
Unable to add connection. Cannot establish a connection to jdbc:mysql://serwer.pl:3306/baza_danych using com.mysql.jdbc.Driver (Communications link failure)

3. Co do kodu, to nie mogę Ci go podać bo w rzeczywistości żaden się nie utworzył. Po protu jak używasz kreatora w NetBeans to on najpierw sprawdza, czy się podłączy, a jak nie może to nic nie tworzy.
Crozin
Cytat
Nie wiem, czy jest skonfigurowana tak, żeby można było się łączyć z zewnątrz.
Ale mógłbyś spróbować chociaż wyszukać? Pierwsza fraza jaka przyszła mi na myśl i pierwszy link prowadzi do kompletnego tutoriala, jak krok po kroku skonfigurować bazę.

Cytat
co do błędu to jest coś takiego:
No i ponownie, wyszukanie treści błędu (z pominięciem specyficznych dla tego przykładu danych) daje konkretne rozwiązania tego problemu.
sebap123
Co do błędu, to akurat nie jestem na tyle głupi, żeby zabierać czas forumowiczów, dlatego sam już trochę poczytałem w Google i nic konkretnego własnie nie znalazłem, dlatego postanowiłem się tutaj zwrócić o pomoc. A co do MySQLa to jak przejrzałem te wyniki, to wymagany jest dostęp administratora, a jako że jak wykupiłem miejsce na serwerach zewnętrznych takowym administratorem nie jestem. Ale już wiem o co się pytać.

[EDIT]

Mam jeszcze jedno pytanie, ale już nie do tego błędu, ale do późniejszego użytkowania tej aplikacji, bo już napisałem do administracji, aby mi udostępnili ta bazę danych.

Mianowicie, teraz, żeby móc podłączyć się do bazy muszę mieć zainstalowany mysql-connector (dokładniej to muszę mieć go tam gdzie pliki Javy), plus muszę mieć go ustawionego w zmiennych globalnych. Ale jak bym chciał tą aplikację wykorzystać na innym komputerze, to muszę też to wszystko instalować (no bo ja to rozumiem, że na razie do jest to potrzebne w fazie projektowej). A jeśli muszę to instalować to da się to chyba załatwić przy pomocy jakiegoś programu do tworzenia instalatorów?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.