Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [mysql][php] Sumowanie kolumny z czasem
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
lukash82
Witam,

Mam w tabeli kolumnę z czasem, pole typu TIME. I teraz chciałbym otrzymać czas całkowity z całej kolumny więc robię odpowiedniego selecta z opcją SUM(). Otrzymuję jednak nieco dziwny wynik, który wartości zapisane w formacie 00:00:00 zlewa w jedną całość... Wartości do zsumowania jest dosyć sporo więc posłużę się ekstremalnym przypadkiem sumowania dwóch czasów maksymalnych dla pola time, czyli 838:59:59 (HH:MM:SS)

838:59:59 + 838:59:59 = 1677:59:58

Dostaje jednak wynik typu 16771918

Najprościej byłoby zapytać czy istnieje jakaś funkcja, która by mi ten wynik rozbiła na poszczególne wartości godzin, minut i sekund. Ale niestety nic nie wyguglałem więc chyba trzeba to samemu obrobić... Wyciągam więc ilość cyfr z otrzymanego wyniku za pomocą strlen()

1. ile_cyfr = strlen($row['czas'])

żeby wiedzieć jakie wartości zastosować w substr(), którą następnie wyciągam odpowiednie składniki czasu

1. $godziny = substr($row['czas'], 0, 4);
  2. $minuty = substr($row['czas'], 4, 2);
  3. $sekundy = substr($row['czas'], -2);
  4. $suma_czasu = $godziny .":". $minuty .":". $sekundy;

i w tym przypadku otrzymuję wynik typu 1677:19:18 czyli prawie, prawie ale jednak jak widać minuty i sekundy są pomniejszone o 40 ponieważ sumowanie w mysql odejmuje wartości nie od 60 a od 100 i tu powstaje różnica... Jeśli ktoś z Was wie jak to ugryźć, niekoniecznie moim sposobem to proszę o jakąś podpowiedź bo jak narazie jestem w kropce...:/ Pozdrawiam, Ł.
everth
Może pomoże ci FROM_UNIXTIME. Dopuszcza formatowanie.
lukash82
Witam.

Tylko w jakim sensie użyć tej funkcji... Zliczyć ile sekund minęło od godziny "0" i to konwertować...?
jacusek
może spróbuj po stronie mysql tam są dwie fajne funkcje
time_to_sec to chyba w twoim przypadku
i sec_to_time
trochę trzeba pokombinować, ale w końcu całkiem nieźle sobie radzą w takim przypadku.
np w taki sposób:
  1. SELECT sec_to_time(time_to_sec('838:59:59')+time_to_sec('838:59:59'))

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.