Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Powiadomienia email
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
karolo_k
Witam wszystkich. Mam takie pytanie do znawców php.
Chciałbym się dowiedzieć jak moge zrobić powiadomienie email np 7 i 3 dni przed końcem upływu jakiegoś tam terminu.
Ja bym to rozwiązał tak że podczas gdy klient się loguje to php przelicza ile zostało do końca i jak jest mniej niz 7 to wysyła emaila i potem znowu jak jest miej niz 3 to jeszcze raz. No ale problem jest w tym że jak to zrobić jeżeli ktoś się nie loguje co dziennie na swoje konto a powiadomienie musi zostać wysłane ?

Daiquiri
Skorzystaj z CRONa. A do niego podepnij skrypt, który będzie wyszukiwał Ci adresy e-mail do dzisiejszego powiadomienia i wyśle do nich odpowiednie wiadomości.
karolo_k
Czyli mam napisać skrypt któr będzie pobierał terminy wszystkich userów i temu komu wypada 7dni i 3dni do konca to temu ma wysłać email a w crona mam wpisać zeby ten skrypt wykonać np co 24 godziny?
Daiquiri
Nie mam pomysłu na inne rozwiązanie, które nie będzie uzależnione od logowania się kogokolwiek gdziekolwiek smile.gif. I dokładnie tak: skrypt będzie wyciągał osoby, którym zostało 3 czy 7 dni do końca i wyśle do nich po odpowiednim mailu. Odpalony raz na 24h będzie wysyłam z dokładnością co do dnia smile.gif.
karolo_k
Dziekuję ślicznie za pomoc yahoo.gif
Gribo
oczywiście na serwerze musisz mieć możliwość włączenia zadań cyklicznych cron, ewentualnie możesz spróbować z pseudo Crona np na stronie http://www.setcronjob.com/ masz darmowego Crona, wystarczy że napiszesz prosty skrypt który wyciąga z bazy wszystkie adresy email użytkowników i rozsyła każdemu z kolei emaila z przypomnieniem.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.