Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Podpis elektroniczny w formularzu na stronie www
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
szopik
Witam, mam do was pytanie, czy spotkaliście się ze stosowaniem podpisu elektronicznego w formularzu na stronie www? Czy coś takiego jest w ogóle możliwe i jeżeli tak to czy ktoś ma doświadczenia we wdrożeniu podpisu elektronicznego w formularzach na umieszczonych na stronie www.
michalszelag
Cytat(szopik @ 10.02.2011, 11:24:51 ) *
Witam, mam do was pytanie, czy spotkaliście się ze stosowaniem podpisu elektronicznego w formularzu na stronie www? Czy coś takiego jest w ogóle możliwe i jeżeli tak to czy ktoś ma doświadczenia we wdrożeniu podpisu elektronicznego w formularzach na umieszczonych na stronie www.

Oczywiście, że tak. Spytaj google.
JoShiMa
Kurcze. Zapytałam google i wyskoczył mi ten wątek. I nadal nie wiem jak to ugryźć.
erix
Cytat
jeżeli tak to czy ktoś ma doświadczenia we wdrożeniu podpisu elektronicznego w formularzach na umieszczonych na stronie www.

No tak, ale czyim certyfikatem podpisywać? Osoby wysyłającej formularz, czy serwis, który jest na serwerze?
JoShiMa
Cytat(erix @ 19.02.2011, 23:21:03 ) *
No tak, ale czyim certyfikatem podpisywać? Osoby wysyłającej formularz, czy serwis, który jest na serwerze?

To jest drobny szczegół, bo główny mechanizm pewnie jest podobny tylko gdzie indziej tego klucza szuka smile.gif Rzucisz garść wskazówek?
michalszelag
Do podpisania czegokolwiek potrzebny jest KLUCZ PRYWATNY. Do zweryfikowania podpisu potrzebny jest KLUCZ PUBLICZNY. Czyli kluczem prywatnym się podpisuje(i też rozszyfrowywuje, ale to inny temat), a kluczem publicznym się weryfikuje podpis(i szyfruje, ale to znowu inny temat).

Dawno to było, jak się tym bawiłem, ale instalowało się toto w przeglądarce i na serwerze i działało wybornie....

I jeszcze ciekawy link:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kryptografia_klucza_publicznego

JoShiMa
Ogólne zasady rozumiem. Prawdę mówiąc szukałam konkretów smile.gif
kwiateusz
w polbanku przelewy robi się na zasadzie podpisywania przelewu wczesniej wygenerowanym certyfikatem, cała strona to normalny html poza jednym przyciskiem który otwiera aplet javy po czym wybiera certyfikat z magazynu windowsowego przypisany temu kontu i zapewne go podpisuje, bądz komunikuje sie z serwerem czy certyfikat jest poprawny (tego nie wiem)

więc ja polecałbym szukać w tym kierunku smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.