Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CSS]Obrazek Listy (LI) - Pozycjonowanie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Damiankossek
Witam,

Mam listę opartą o LI, zrobiłem sobie obrazek poprzez list-style-image . Wszystko jest ok, z tym że jak wyrównać tekst wobec tego obrazka ? Musze kombinować z wielkością obrazka czy mogę jakoś przesuwać w dół/góre tekst lub obrazek ?
sunpietro
lepiej zainteresuj się background dla li - daje to lepsze efekty niż list-style-image i łatwiej go odpowiednio dopasować
Damiankossek
Właśnie tak rozwiązałem ten problem smile.gif Ale dzięki smile.gif
elnino17
Witam smile.gif
background li działa, ale mam troche inny problem ponieważ chciałbym umieścić ukośny separator w liście i chciałbym żeby był on za obiektem/tekstem a nie z przodu tak jak to jest gdy użyjemy bg li, żeby dzielił listę/menu i nie chce żeby separator był z przodu pierwszej pozycji listy/menu.
Sephirus
Może skorzystaj z CSS ":after" smile.gif

klik!
elnino17
Użyłem, firebug go widzi ale w oknie przeglądarki tego nie ma, sepatar w ogóle znikł
Kod
#top .navigation .tlo_menu .navi li:after{background-image: url('separator.png'); background-repeat: no-repeat;}
Sephirus
To co jest po :after jest traktowane jako zwykły element HTML toteż musisz nadać mu jakiś width i height - inaczej jest niewidoczny bo nie ma rozmiaru smile.gif
elnino17
Dalej robię coś źle, mój plik PNG(separator) ma wielkość 14x21px więc i takie wartości nadałem, lecz ciągle go nie widzę sad.gif
Kod
#top .navigation .tlo_menu .navi li { margin-top:15px; padding:0; float:left; width:auto; height:auto; position:relative;}
#top .navigation .tlo_menu .navi li:after {background-image: url('separator.png'); background-repeat: no-repeat; width:14px; height:21px;}
Sephirus
dodaj do stylu z "after" jeszcze to

1. display:inline-block;
  2. content:"";

powinno pomóc.
elnino17
Dzała smile.gif wielkie dzięki smile.gif

Mógłbyś mi jeszcze poradzić co zrobić żeby za ostatnią pozycją mojego menu nie było widać separatora, żeby było: "poz1 / poz2 / poz3" bo treaz mam: "poz1 / poz2 / poz3 /" ?
Sephirus
Możesz użyć "last-child":

1. #top .navigation .tlo_menu .navi li:last-child:after {display:none}

Ten kod powinien (sprawdź) schować sztuczny element "after" w ostatnim LI
elnino17
Wszystko działa smile.gif jeszcze raz WIELKIE dzięki smile.gif jesteś Najlepszy smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.