Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] jak zrobic poprawnie FLASHE
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
gorzat
witam,
chcialbym zrobic cos takiego jak widzialem we frameworku Symfony, tzn po wykonanej akcji na stronie pokazuje sie tzw FLASH i reszta strony.

plik wyglada tak?

edit.php:
  1.  
  2. if (isset($_POST['submit'])){
  3.  
  4. UPDATE ......
  5.  
  6. echo 'EDYCJA ZAKONCZONA POMYSLNIE';
  7.  
  8. } else {
  9. echo $formularz; }
  10.  

no i teoretycznie moglbym po echo EDYCJA wladowac ECHO FORMULARZ, ale takie powtarzanie kodu nie jest poprawne, wiec jak wychwycic ze sie UPDATE wykonal i wladowac ECHO EDYCJA po ELSE? do tego jeszcze dochodzi mozliwosc, ze sie nie wykonal, wiec to chyba takie latwe nie jest

jakis sposob na to musi byc:)
Crozin
Symfony jest otwartym projektem. Dlaczego nie podglądniesz jak oni to zrobili? https://github.com/symfony/symfony/blob/mas...ion/Session.php
desperat666
  1. <?php
  2.  
  3. function Wykonal() {
  4. if (isset($_POST['submit'])) {
  5. // tu magiczny kod ktory sprawdza czy to wszystko jest poprawnie itp UPDATE itp
  6. return TRUE;
  7. }
  8. return FALSE;
  9. }
  10.  
  11. // no i strona:
  12.  
  13. if (Wykonal) { echo "EDYCJA ZAKONCZONA POPRAWNIE"; }
  14. echo $formularz;
  15.  
  16. ?>

Kumasz? Pomogłem?
gorzat
dzieki za pomoc.

zrobilem to jeszcze troche inaczej, ale dzieki za naprowadzenie.

1. if(isset($_POST['submit'])) {
  2. $wykonaj = wykonal();
  3. echo 'poprawnie!';}
  4. else {
  5. if(isset($_POST['submittest'])) {
  6. $wykonaj = niewykonal();
  7. echo 'poprawnie!';
  8. }
  9.  
  10. // i tutaj juz bez else, zeby formularz byl zawsze
  11. echo $formularz;
  12.  

ale znowu mam problem. teraz jak cos zmienie w formularzu i wysle to pojawi sie POPRAWNIE i wyswietli formularz, ale nie odswiezony, tzn tak jakby on sie w ogole nie zaladowal na nowo. dopiero jak sam odswieze strone to dane sa zaladowane. nawet jak wladuje $formularz do tych ifow to nic nie daje, bo strona tak jakby sie nie przeladowala.
wczesniej to mialem tak zrobione, ze wysylalem formularz, wchodzilo mi do IFa, tam sie wykonywalo, wyswietlalem ze poprawnie i uzywalem headera do przeladowania strony i wtedy bylo ok. tylko ze wtedy FLASHe juz nie sa potrzebne, bo to juz wyswielilem, ze poprawnie, a nawet jakbym chcial to za 2 przeladowaniem strony gubi zmienna POST. mozna by uzyc sesji, ale to chyba troche bez sensu w takiej sytuacji?

prosze o pomoc jak to mozna rozwiazac?

ok juz wiem co bylo zle smile.gif
po prostu pierwsze pobieralem dane do bazy i one sie wyswietlaly, a dopiero potem robilem update smile.gif

pozdrawiam i dzieki za pomoc smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.