Jeżeli chcesz tworzyć w Zendzie, to polecam Ci netBeans'a lub ZendStudio. Przewaga tego pierwszego jest taka, że jest darmowy - Za to ZendStudio sprawuje się jakoś tak lepiej

Minus taki, że nie jest darmowy. Oba programy są praktycznie identyczne. Oba wspierają Zend Tools - co jest gigantycznym plusem. Po instalacji Zend Tools mamy automatycznie skonfigurowane środowisko do pracy - a z netBeansem czasem są problemy (instalacja wtyczki do Zenda jest banalnie prosta).
W netBeansie jak stworzysz sobie projekt w php, to masz możliwość wybrania frameworka: Zend lub Symfony. Po wybraniu Zenda tworzy Ci całą strukturę i podstawowe pliki.
Prawym klikasz na nazwę projektu, wybierasz Zend>Run Command i możesz wpisać komendę.
Ja zaczynam zawsze od enable layout.
Jeżeli chodzi o routing to w standardowej konfiguracji wygląda on tak:
domena.pl/kontroler/akcja.
Jeżeli tworzysz aplikację opartą o moduły (bardzo polecam!) to standardowe ścieżki tworzą się następująco:
domena.pl/modul/kontroler/akcja/
Komenda w zend tools na to jest następująca:
create module admin
i tworzy Ci moduł admin
musisz sobie jeszcze stworzyć kontroler index, ponieważ ta komenda nie tworzy go automatycznie, oraz wrzucić plik Bootstrap.php w katalog modułu na następujące zawartości:
<?php
class Admin_Bootstrap extends Zend_Application_Module_Bootstrap
{
}
Oczywiście w przypadku innych modułów musisz zmienić nazwę klasy - ale to raczej nie jest problem.
Ja korzystam ze standardowych ustawień routingu i w 100% mi to wystarcza.
Pozdrawiam