Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [ZF]Pierwsze kroki
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
wiiir
Tak jak w temacie zaczynam zabawe z ZF no i sie zaczelo smile.gif
Moj pierwszy problem dotyczy tworzenia projektow a wlasciwie miejsca gdzie ZF go tworzy.. na windowsie z konsoli tworzy mi to w ../users/user/nazwa_projektu

Gdzie mogę to zmienic zeby tworzylo mi tam gdzie ja chce smile.gif
usb2.0
domyślnie w widowsie jak odpalisz konsole to jestes wlasnie w /users/users/bla bla
jeśli mnie pamięć co do zf nie myli - to wystarczy przejsc po prostu do folderu gdzie chcesz miec ten projekt np:
d:
cd ZfProjects
i wtedy sie znajdziesz w tym katalogu, ale chyba kłania się obługa konsoli;<
wiiir
kurcze nie pomyslalem o tym .. smile.gif myslalem ze wychodzi to bardziej z konfiguracji zf

Czasem najproste rozwiazania wydaja sie najtrudniejsze

PS
Nie zamykajcie tematu byc moze jeszcze go wykorzystam smile.gif

Mam kolejny problem.. mianowicie stworzylem sobie kontroler "book"

stworzyl mi sie oczywiscie BookController i odpowiedni view z jakims defaultowym html-em

w mysl zenda wpisujac w adresie

http://localhost/zftest/public/book

powinna mi sie wyswietlnic strona z tym ze wlasnie defaultowym html-em, prawda? A tym czasem mam 404 :/

Jakies pomysly dlaczego?

To nizej chodzi normalnie
http://localhost/zftest/public

EDIT:
Problem rozwiazany, gdyby ktos mial cos podobnego to sprawdzic prosze httpd i sekcje .htaccess "AllowOverride All"

EDIT:
Pytan ciag dalszy... smile.gif Sprawa tyczy sie routing-ow
Zgodnie z tym co jest w dokumentacji
http://framework.zend.com/manual/1.11/en/z...er.routes.regex
nasuwa mi sie pytanie czy dla kazdego linku o innym kontrolerze, module, akcji musze dodac routing !? Napewnie nie smile.gif wiec jak to ogarnac??
Z tego co na necie przeszukalem to jesli mamy inne moduly, controlery trzeba dodawac nowy router bo z tego co jeszcze zauwazylem mozna pozniej na podstawie nazwy rutera tworzac linki uzywac ten nazwy i linki sie robia same... linki czy menu obojetnie...

Moge zrobic jakis plugin z tymi maskami .. ale przeciez to bez sensu...
Mozna zrobic jakis dispatch gdzie sam na podstawie baseUrl-a bede definiowac moduly, kontrolery, akcje i inne rzeczy questionmark.gif

Dajcie jakies podpowiedzi od czego zaczac smile.gif
KrzysiekWildfire
Jeżeli chcesz tworzyć w Zendzie, to polecam Ci netBeans'a lub ZendStudio. Przewaga tego pierwszego jest taka, że jest darmowy - Za to ZendStudio sprawuje się jakoś tak lepiej smile.gif Minus taki, że nie jest darmowy. Oba programy są praktycznie identyczne. Oba wspierają Zend Tools - co jest gigantycznym plusem. Po instalacji Zend Tools mamy automatycznie skonfigurowane środowisko do pracy - a z netBeansem czasem są problemy (instalacja wtyczki do Zenda jest banalnie prosta).

W netBeansie jak stworzysz sobie projekt w php, to masz możliwość wybrania frameworka: Zend lub Symfony. Po wybraniu Zenda tworzy Ci całą strukturę i podstawowe pliki.
Prawym klikasz na nazwę projektu, wybierasz Zend>Run Command i możesz wpisać komendę.
Ja zaczynam zawsze od enable layout.

Jeżeli chodzi o routing to w standardowej konfiguracji wygląda on tak:

domena.pl/kontroler/akcja.

Jeżeli tworzysz aplikację opartą o moduły (bardzo polecam!) to standardowe ścieżki tworzą się następująco:

domena.pl/modul/kontroler/akcja/

Komenda w zend tools na to jest następująca:
create module admin
i tworzy Ci moduł admin
musisz sobie jeszcze stworzyć kontroler index, ponieważ ta komenda nie tworzy go automatycznie, oraz wrzucić plik Bootstrap.php w katalog modułu na następujące zawartości:
  1. <?php
  2.  
  3. class Admin_Bootstrap extends Zend_Application_Module_Bootstrap
  4. {
  5. }

Oczywiście w przypadku innych modułów musisz zmienić nazwę klasy - ale to raczej nie jest problem.
Ja korzystam ze standardowych ustawień routingu i w 100% mi to wystarcza.

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.