mam pytanko całą komunikację przeprowadzam poprzez np.index.php?controller=page1 chcę wprowadzić ładowanie podstron poprzez funkcję ajax'a która wywołuje np. <a href="java script:ajaxpage('index.php?controller=page1', 'content');">page1</a>.Teraz zastanawiam się jak najlepiej będzie zroibć komunikacje w takim wypadku?Nie mogę używać tak jak wcześniej index.php?controller=page1 bo wtedy do diva dostaję całą stronę. Istnieje jakiś sposób żebym całość przeprowadzał dalej przez index.php korzystając z ajaxa nie używajać ...ajaxpage('page1.php', 'content').....?
kombinowałem tak ,ale wydaje mi się ,że tak jest "brzydko" ktoś ma pomyśl jak to zrobić inaczej?
//layout.phtml
<?php if($_GET['element']==1){ include_once('app/view/bottom.phtml'); } ?> //przykladowy link do podstrony <a href="java script:ajaxpage('index.php?controller=page1&element=1', 'content');">page1</a> <div id="content"> </div> <?php if($_GET['element']==1){ include_once('footer.phtml'); } ?>
//funkcja controller'a
public function indexAction(){ $content = Lib_Factory_Controller::getController($_GET['controller']); //$action = Lib_Factory_Final::finalUrl($_GET['controller'],$_GET['action']); $this->content = $content->run($_GET['action']); include_once('app/view/layout.phtml'); }
nikt nie umie czy nie chce mi pomóc?