Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][PHP] tytul newsa w adresie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
letul22
witam, jak zrobic cos takiego, ze w blogu mam newsy i w jego adresie wyswietla mi sie tytul newsa?
wookieb
O tagu <title> słyszał?
letul22
kto?
wookieb
Np Ty.
letul22
slyszalem, a Ty slyszales o tagu <br /> ?
wookieb
To dlaczego nie zastosujesz tagu <title> do ustawienia tegoż twego upragnionego tytułu?
letul22
a czemu uwazasz, ze nie zastosowalem?

chce zrobic tak jak jest tutaj wlasnie. adres do tego tematu to Temat: HTMLPHP tytul newsa w adresie

i jak to zrobic na zwyklej stronie?
jaslanin
Na pytanie postawione w pierwszym poście nie ma innej odpowiedzi. musisz ustawić zawartość tagu title tak by zawierał tytuł newsa. Bez wiedzy jaki to skrypt blogu (np. wordpress) lub kodu nie można inaczej na to pytanie odpowiedzieć, ponieważ jest ono zbyt ogólne.

Ogólnie rzecz ujmując musisz odpowiednio pokierować danymi tak by z Twojego źródła danych (baza danych, pliki tekstowe, zmiennej która zawiera dane wpisu takie jak tytuł i treść itd.), tytuł newsa trafił do tagu title.

++ chodzi o to że muszisz to zrobić np. tak:

1. <title><?= $pageTitle ?></title>

I zależnie od strony zmieniać wartość tej zmiennej. Np na głównej ustawić jakiś jeden tytuł, na stronicowaniu wpisów inny, a na podstronie z wpisem w blogu taki jak tytuł wpisu.
letul22
to wiem jak zrobic i to nie jest zaden problem, tylko mi chodzi o adres:
Kod
http://forum.php.pl/HTMLPHP_tytul_newsa_w_adresie_t173937.html

jak napisze newsa o tytule Jesteśmy na forum php to chcialbym, zeby mozna bylo do niego wejsc przez adres: adres.pl/jestesmy-na-forum-php
jaslanin
aha, źle Cię zrozumieliśmy haha.gif

by takie coś zrobić musisz użyć mod_rewrite,

możesz się o tym dowiedzieć na forum, wpisz w wyszukiwarkę forum rewriterule, albo w google mod_rewrite
letul22
no dzieki, cos tam poczytalem i znalazlem cos takiego:

Kod
RewriteRule ^news/([0-9]+)-[^/]+\.html$ news.php?id=$1 [L]

ale jak mi to pobierze dane do tego z bazy?

mam zrobiony dodawanie newsa i odczytywanie go przez foreach:

1. <?php foreach ($baza as $row){ ?>
  2.  
  3. <a href="show.php?id=<?php echo $row['id'] ?>">
  4. <?php echo $row['title'] ?> </a>
  5. <?php echo $row['tresc'] ?>
  6.  
  7.  
  8. <?php } ?>

wiec chyba juz tutaj bym musial zmienic adres linka, tylko jak?

to moze inaczej, poprosze o jakis prosty przyklad jak cos takiego zrobic, bo sam znalazlem tylko skracanie itp, a nigdzie jak wyciagnac tytul
Magic WWW
Podczas dodawania ogłoszenia w bazie danych tworzysz osobną kolumnę np. "title-url" i tam zapisuj tytuł ogłoszenia przerobiony już na URL. Załóżmy, że do bazy dodajesz nowe ogłoszenie o tytule "Nowa odsłona serwisu" to przy dodawaniu go do bazy (INSERT INTO) użyj przetworzonego tytułu i wyjdzie Ci w kolumnie "title-url" takie coś: "nowa-odslona-seriwus". Jak przetworzyć tytuł to już chyba tłumaczyć nie muszę. Potem przy mod rewrite wyszukujesz ogłoszenia po kolumnie "title-url". Prościej już tego się nie da wytłumaczyć.

Pozdrawiam Dawid
wookieb
Żem, się kropł przy czytaniu twojego postu. Wybacz. smile.gif
letul22
dzieki Dawid, juz kapuje smile.gif to jednak latwe chyba bedzie do zrobienia smile.gif

@wookieb ale nie odpowiedziales czy znasz znacznik br tongue.gif
wookieb
Znam taki bez /> tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.