Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Wysyłanie plików txt po ftp.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
marcinmarg
Witam, mam pewnie trywialny problem ale nie mogę poszukać prostego rozwiazania.
Otóż chce za pomocą php wysłać pliki txt na serwer poprzez ftp.
Jednak chcę żeby wszystkie pliki txt były wysłane z danego katalogu (ponieważ ich nazwa zmienia się). Chciałbym zastosować coś takiego *.txt, poniżej przykład:
  1. $ftp_server = "10.142.27.1";
  2. $ftp_nazwa_uzytkownika = "ftp";
  3. $ftp_haslo = "ftp";
  4. $plik = 'marcin.txt';
  5. $plik_zdalny = 'marcin.txt';

dokładnie chodzi m i o fragment $plik = 'marcin.txt'; co tam umieścić żeby pod uwage były brane wszystkie pliki TXT z okreslonej lokalizajci, i wgrywane były na serwer pod tą samą nazwą.
matino
Poczytaj o funkcji ftp_nlist() - http://www.php.net/manual/en/function.ftp-nlist.php
Dzięki niej możesz pobrać nazwy wszystkich plików w katalogu, następnie forem sprawdzasz czy dany plik kończy się na .txt i jeśli tak to wysyłasz.
marcinmarg
Nie ma łatwiejszego sposobu?
Chodzi o skrypt który by sprawdzał w danym katalogu co ileś sekund czy nie ma plików .txt, jeśli tam się coś znajdzie wysyła przez ftp.
Wszystko już mam tylko mama problem z "*.txt" nie wiem jak ugryźć. pliki textowe będą w lokalnym katalogu (np C:/Temp/*.txt), a mają być przeniesione na FTP. czy ftp_nlist() zadziała dla lokalnego katalogu?
Ociu
glob
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.