Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] bliboteka GD - zabawa z zdjęcami
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Hpsi
Witam mam pewien problem, nawiązałem już wcześniej do niego początkowo rozwiązałem go w formie podstawowej teraz jednak chce rozbudować ten skrypcik trochę. A jako iż nie chodziłem na randki ;-) prawie nigdy z zabawą w edycje graficzne w phpie, proszę o pomoc/sugestię jak dobrać sie do tej nowej kolezanki wink.gif

Więc opisuje co chce zrobić:

Mam sobie 2 zdjęcia
- tlo.jpg
- naloz.png

i zdjęcie naloz.png chce nalozyc na tlo;
oto mój kod php
  1. header('Content-Type: image/jpeg');
  2. $bcg = imagecreatefromjpeg('tlo.jpg');
  3. $img = imagecreatefrompng('naloz.png');
  4. imagecopy($bcg, $img, $_POST['x'], $_POST['y'], 0, 0, $_POST['w'], $_POST['h']);
  5. imagejpeg($bcg);
  6.  

Dla osób które znają biblioteke GD nie muszę mówić co to robi - no ale - nakładam sobie zdjęcie naloz.png na obrazek tlo.jpg, od danego miejsca - dziala to dobrze.

Jednakże, chciałbym to przerobić w ten następujący sposób:
- skaluje obrazek naloz.png wg wartosci:
w poscie mam nastepujace dane:
Kod
[x] => współrzędna x punktu od którego zaczynamy nanoszenie
[y] => współrzędna y punktu od którego zaczynamy nanoszenie
[h] => wysokosc obrazka nanoszonego na tlo
[w] => szerkos c obrazka nanoszonego na tlo

- następnie nadaje obrazkowy naloz.png 75% przezroczystosci
- na koncu dopiero nakladam naloz.png na tlo.jpg.

Proszę o nakierunkowanie mnie jak to mam zrobic .
Z góry dziękuje
Victor152
http://www.php.net/manual/en/function.imagecopymerge.php
parametr $pct to zapewne przeźroczystość
Hpsi
to akurat wiem wink.gif z kursu na php.pl, nadal nie mam pomysłu jak dokładnie ugryźć ten problem, widze ze mały odzew jest wiec bede musiał metodą prób i błędów (kocham to tongue.gif )
ogólnie z funkcja imagecopymerge miałem problem nastepujacy jak próbowałem to zrobić: obrazek mi sie cieniował od punktu xy az do konca nie zachowywał wielkości obrazka wyjsciowego któremu ustawiłem parametry wielkosciowe na stałe nawet jesli mialem 200x200 px, to mi rozszerzał na 300x500 px :/ i było wtedy zacieniowane praktycznie 3/4 obrazka zamiast tylko kwadrat 200x200 px :/
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.