Poniewaz dopiero od niedawna mam stycznosc z objektowym projektowaniem w php, mam jedno pytanie ktore przysparza mie sporo trudnosci. Dotyczy ono polaczenia z baza danych i pozniejszego jego wykorzystywania. Zalozmy ze mamy kilka klas korzystajacych z bazy danych. Czy w waszych aplikacjach na poczatku pliku tworzycie polaczenie ( za pomoca funkcji mysql connect ) i dolaczacie ten plik do kazdej strony, a w waszych klasach zakladacie ze polaczenie zostalo juz wczesniej otwarte i uzywacie komend mysql query a na koncu strony zalozmy w pliku footer.php zamykacie polaczenie? Czy moze tworzycie klase mysql z komendami query itd. I kazda klasa korzysta z jej instancji i metod.
Chcac dac przyklad zeby to lepiej zobrazowac zalozmy ze mam klase User i metode setName. Czy w metodzie setName uzywacie bezposrednio komendy mysql update liczac ze polaczenie zostalo otwarte wczesniej (nie w tej klasie, a dolaczone w pliku do kazdej strony) czy moze w tej metodzie tworzycie instancje klasy MYSQL (stworzonej przeze mnie i np laczycie sie z baza w konstruktorze) i korzystacie z jej metod zeby wykonac operacje na bazie danych.
Mam nadzieje ze nie zagmatwalem tego za bardzo.