Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Symfony] Długi czas wykonywania skryptu
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
toffiak
Witam,

Od pewnego czasu jeden z portali bardzo długo generuje niektóre strony, w trybie deweloperskim i środowisku keszowym jest to prawie 3 sekundy na stronę,

obrazek z panelu

w środowisku produkcyjnym strony wykonują się dużo szybciej, i teraz moje pytanie czy ktoś spotkał się z takim zachowaniem, czy to jest jakiś błąd ?.
Sama strona z której pochodzi obrazek jest stroną która za zadanie ma pobrać wybrane artykuły, łącznie są to 3 zapytania plus zapytania samego Doctrine, gdy zakeszuje tą akcję której czas pokazany jest na rysunku to okazuje się że strona w środowisku cache ładuje się w 300ms,
wykonałem dodatkowo test wyłączyłem wszystko z podanej akcji: żadnych zapytań pusty widok to ponownie otrzymałem wyniki jak z powyższego obrazka.

Problem pojawiał się na symfony wersji 1.4.0 1.4.8 i 1.4.10 innych nie sprawdzałem.
wdev
Stawiałbym na jakiś plugin, który potrzebuje sobie wygenerować dużo danych na podstawie konfigu... Sam widzisz, że masz 25 zapytań do configu. Musiałbyś dokładnie przeanalizować o co chodzi w każdym tym zapytaniu...

A tak poza tym, to 30 zapytań SQL żeby wyświetlić 3 artykuły? Zoptymalizuj leftJoinem, bo w prod to też będzie Ci mieszać niepotrzebnie wink.gif
toffiak
Wyłączyłem większość pluginów, oprócz DoctrinePlugin i DoctrineGuardPlugin żaden z nich nie jest winny.
Na innych portalach jest podobna ilość odwołań do konfiguracji ale wykonywane sa one w granicach 15-20 ms nie tak jak tu.

30 zapytań do bazy jest środowisku deweloperskim po dodaniu keszowania jest to 7-10 zapytań na stronę.

Problem nie jest szczególnie uciążliwy, nie dotyczy on środowiska produkcyjnego, ale pierwszy raz spotkałem się z czymś takim.

Najdziwniejsze jest to że kiedy portal był uruchomiany skrypty ze środowiska deweloperskiego uruchamiały się znacznie szybciej.

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.