Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Dodanie zapytania/ klika pytań
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
xxdrago
Witam,

Na wstępie chciałem sie spytać czy można zmienić puste pole rekordu na jakiś tekst. zapytaniem:

1. $ip = $_SERVER['REMOTE_ADDR'];
  2. mysql_query("UPDATE test SET ip=$ip'")

Jak dodać to moje zapytanie do tego zapytania:
  1. $graczy = mysql_fetch_array(mysql_query("select (select count(*) from osadnicy_gracze) as ile, (select count(*) from osadnicy_gracze where ostatnio_zalogowany + 15*60 > unix_timestamp()) as online"));

Czy w php mogę od razu mnożyć procent razy liczba czy musze zamienić procent? (30% * 10)
BlackWorth
% oznacza dzielenie modulo więc to odpada. a do zapytania zrób przerwę w ciągu
  1. '...'.$ip.'....'
toaspzoo
Możesz mnożyć, ale musi być nawias.

A co dodania, to dajesz znak " ; ", tzw. średnik i jedziesz z drugim zapytaniem, bądź wywołujesz 2 razy funkcje z argumentem jako zapytanie wink.gif
Mackos
Pierwsze zapytanie:
  1. mysql_query("UPDATE test SET ip='$ip'")

Pamiętaj że jeśli nie chcesz wpisać tego $ip do wszystkich wpisów musisz dodać `WHERE nazwa_kolumny='wartosc'` np.`WHERE user_login='Jacek'`

Drugie (obstawiam że jest dobrze wypełnione) po prostu daj jedno pod drugim:
  1. $ip = $_SERVER['REMOTE_ADDR'];
  2. mysql_query("UPDATE test SET ip='$ip'");
  3. $graczy = mysql_fetch_array(mysql_query("select (select count(*) from osadnicy_gracze) as ile, (select count(*) from osadnicy_gracze where ostatnio_zalogowany + 15*60 > unix_timestamp()) as online"));

A procenty, tak jak kolega wcześniej napisał % jest dzieleniem modulo.
Jeśli chcesz np 30% to dziel to po prostu przez 100 i przy wyświetlaniu mnóż (ewentualnie napisz sobie funkcje do tego):
  1. $procent_zamien=30/100;
  2. $procent_wypisz=($procent_zamien*100)."%";
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.